Zadnjih godina, kad god vam se netko pohvali da je bio na dalekom putovanju, često se radi o putovanju na Tajland. Zemlja je postala turistička destinacija, aranžmani pršte na sve strane, mogu se uhvatiti i povoljni letovei a prije svega, Tajland je još uvijek in. No prije nego što odete, poslušajte savjete onih koji su bili i izbjegavajte sljedeće pogreške kad je Tajland u pitanju!

Padanje na klasične "fore"

Ovdje mislimo na situacije koje kao turisti možete doživjeti svugdje – a to su sitne prijevare, s kojima ste najčešće suočeni u Bangkoku i Phuketu. U svakom slučaju, budite oprezni prilikom najma tuk-tuka, cijenu dogovorite odmah, a pripazite i da ne slikate skutere i jet skije prije nego što ih unajmite. Ako niste sigurni u nešto što vam ne nude, svakako kažite „ne hvala“, jer ćete u protivnom začas ostati bez novca.

Pažljivo s uličnom hranom

Naravno da nećete izbjegavati sve štandove jer biste počinili strašnu pogrešku s obzirom na to da već za dolar možete pojesti sjajna jela. No ako vidite bilo što čudno sa štandovima ili vam se čini da hrana na njima stoji vječno, jednostavno ih zaobiđite. Također, kod kupovanja cijeđenih sokova zatražite da sok iscijede pred vama, da vam ne uvale nešto što satima stoji na suncu. I da, ako niste sigurni, uvijek slijedite najduži red, čekat ćete, ali to je i znak da hrana tamo valja.

Sjedenje na redovničkim mjestima

Mnoga sjedala u autobusima, trajektima, pa čak i na aerodromima rezervirana su za redovnike. Jasno ćete vidjeti znak za to, baš kao i u zapadnim zemljama za primjerice invalide ili starije osobe, pa ga i poštujte. Ako slučajno sjednete i lokalac vas upozori da se ne smije, ustanite i sa smiješkom se ispričajte.

Vrijeđanje domaćina

Većina Tajlanđana ljubazni su i dragi ljudi, stoga ih nemojte uvrijediti nekom glupošću. Zapravo, najgore što možete napraviti jest na bilo koji način uvrijediti kralja jer bi vas takvo ponašanje moglo odvesti čak i na hlađenje iza rešetaka, a tajlandske zatvore sigurno ne želite posjetiti. Također, kad ulazite u budističke hramove poštujte običaje – izujte se te prekrijte ramena i koljena. Kad plaćate usluge ili nešto dodajete, uvijek to radite desnom rukom jer se lijeva smatra – prljavom.

Nekorištenje javnog prijevoza

Promet je u Bangkoku kaotičan, pa je najbolje koristiti metro, koji je zbilja izvrstan. Njime ćete najbrže doći svugdje jer su prometne gužve na ulici nepodnošljive. Od aerodroma najbolje se prevesti vlakom, a valja pohvaliti i riječni trajekt, koji je jeftin, a pruža odličnu uslugu.

Posjet Phuketu

Naravno da posjet tom divnom otoku nije sam po sebi pogreška, ali s obzirom na činjenicu da Tajland ima više od 1000 otoka koji nisu ni blizu toliko napučeni i popularni, dobra je ideja posjetiti i neki od njih. Stoga sjednite za računalo, malo guglajte i pronađite najbolju alternativu prepopularnom Phuketu.

Biranje krivog mjesta za masažu

Budite oprezni prilikom biranja mjesta na kojem ćete zatražiti tajlandsku masažu. Najbolje je za preporuku pitati prijatelje koji su na masaži već bili ili se raspitati u hotelu. Dva mjesta koja se svakako mogu preporučiti jesu Hapa Spa i Orchid Massage and Spa. Naravno, ne moramo vam govoriti da ako želite masažu, ne ulazite na ona mjesta ispred kojih vas čekaju mlade djevojke u kratkim suknjama, to valjda znate i sami.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju