Yangtze, Kina

„Ako nisi bio na rijeci Yangtze, nisi bio nigdje“ stara je kineska poslovica. Najdulja azijska rijeka prolazi kroz deset kineskih provincija prije nego se kod Šangaja izlije u istočno kinesko more.

Na ravnicama oko nje živi 400 milijuna ljudi, a i glavni je izvor za hranu i piće u Kini, jer se oko nje uzgaja 2/3 ukupnog uroda riže. Ako ste dovoljno hrabri, slijedite primjer slovenskog ultramaratonca Martina Strela, koji je prije desetak godina cijelu rijeku - preplivao.


Cano Cristales, Kolumbija
Često nazivana „rijekom pet boja“, ova kolumbijska rijeka koja teče pokrajinom Meta, jaki je kandidat za najljepšu rijeku svijeta. Od srpnja do studenog mijenja boje, tako da je imate priliku vidjeti žutu, zelenu, plavu, crnu i crvenu, sve zbog visoke koncentracije algi.

Cano Cristales je daleko od civilizacije, i nije joj lako prići cestom. Do 2009. područje je zbog pobunjenika bilo zatvoreno, ali odnedavno turisti ponovo mogu uživati u njenoj ljepoti.

Neretva, Bosna i Hercegovina
Evo nam i jedna susjedna! Doduše i naša, s obzirom da Neretva sa svoja zadnja 22 kilometra prolazi i kroz Hrvatsku. Jedna je od najčišćih europskih rijeka, a njena voda je još uvijek pitka. Također, jedna je i od najhladnijih.

Najljepši pogled na nju je svakako sa Starog mosta u Mostaru, a ako imate sreće možete prisustvovati i spektakularnim skokovima s mosta u Neretvu. Ne, nemojte skakati...


Dunav, Europa
Nakon Volge je najduža europska rijeka. Protječe kroz ukupno deset zemalja: Rumunjsku, Mađarsku, Srbiju, Njemačku, Austriju, Bugarsku, Slovačku, Hrvatsku, Ukrajinu i Moldaviju.

Ono što je još važnije jest činjenica da mnogi važni europski gradovi leže na njoj, poput Budimpešte, Beograda i Beča. Provesti romantičnu večer uz Dunav u nekom od europskih gradova čini se jako dobrom idejom.

Ganges, Azija

Sveta rijeka Indije! No, Ganges nema samo spiritualno značenje, već za mnoge i životno. Mnogi bivši glavni gradovi indijskih provincija su smješteni na njoj.

Ganges izvire u zapadnom dijelu Himalaja, te teče sjevernim dijelom Indije gdje ulazi u Bangladeš, a iz te zemlje put završava u bengalskom zaljevu. Što je posjetite bliže izvoru, to je i boja ljepša...

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju