1. Kvinoja

Kvinoja je sjemenka pahuljaste teksture bogata proteinom i aminokiselimama, a s obzirom na to da je bila čest sastojak još u doba drevnog južnoameričkog plemena, danas nosi naziv ''zlato Inka''. U jednoj porciji od jedne šalice, kvinoja sadrži petinu dnevnih potreba za vlaknima koja pomažu tijelu da se riješi suvišnih masti i održavaju organizam sitim; trećinu dnevnih potreba za magnezijem, kao i svih 9 esencijalnih aminokiselina od kojih lizin potiče rast i opravak tkiva. Stoga ako uživate u salatama nakon vježbanja, to je dodatni plus. Kvinoja je savršen prilog salatama jer zadržava strukturu i nakon kuhanja, u društvu meke tunjevine i raznog povrća savršen je obrok za bilo koje doba dan, a ako vam gluten stvara problem, uz kvinoju ne trebati brinuti jer ga ona ne sadrži.

Salata od tune Salata od tune (Foto: Getty)

2. Divlja riža

Ako ste jedni od onih koji paze što jedu i broje kalorije, divlja riža idealna je za vas jer na pola šalice ima 30 kalorija manje od smeđe. Divlja je riža zapravo vrsta vodene trave sličnih svojstava kao riža, nije rafinirana i zbog toga je bogata hranjivim tvarima. Pomalo orašast, dimljen i aromatičan okus divlje riže dat će poseban okus vašoj salati, a idealno se slaže s kukuruzom, graškom i krastavcima. Jedina mana ovog magičnog sastojka je što se treba kuhati oko 50 minuta, no uz Eva Tuna salatu s divljom rižom imat ćete iznimno bogatu salatu bez potrebe za dodatnom kulinarskom obradom.

Salata od tune s kus-kusom Salata od tune s kus-kusom (Foto: Getty)

3. Kus-kus

Iako podsjeća na neku vrstu žitarice, kus-kus je poznat kao najmanja tjestenina na svijetu. Najčešće ga možete vidjeti kao prilog u zemljama sjeverne Afrike, čak je u Maroku, Alžiru i Tunisu priznat kao nacionalno jelo koje se redovito konzumira petkom navečer. Pomaže u održavanju energije organizma, kvalitetnijem radu probave i jača mišiće. Isprobajte ga u  Eva salati uz mrkvu, slanutak, papriku i tunu. Uz ovu ukusnu salatu salatu zasigurno ćete zavoljeti kus-kus jer je prilagodljiva okusa uz razne dodatke.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju