Crveni trg, Times Square, San Marco, Trafalgar... Sve su to poznata imena koja mnogim ljubiteljima putovanje stoje ili su već prekrižena na listi želja. No nijedan od slavnih trgova unatoč svojoj ljepoti i povijesnoj važnosti nije dospio na tu listu. Pretekla su ih puno veća braća razbacana diljem svijeta. Otkrivamo gdje ih možete pronaći tj. gdje se na njima možete izgubiti. 

Kina

Na listi 10 najvećih trgova svijeta čak četiri nalaze se u Kini. Najveći je Xinghai u gradu Dalian s površinom od čak dva kvadratna kilometra. Njegovo ime doslovno znači „more zvijezda“ – ima smisla kad zamislimo nebo nad tim prostranstvom.

Manji, ali poznatiji je Tiananmen u Pekingu. Zovu ga i Trgom nebeskog mira, prema tzv. Vratima nebeskog mira koja s njega vode u Zabranjeni grad. Nažalost, velik dio svijeta upoznao ga je po tragičnom događaju iz 1989. godine, kada su kineske vlasti izvršile odmazdu nad prosvjednicima upravo na tom trgu.

Indonezija

Trg Merdeka u glavnom gradu Jakarti označava slobodu, tj. neovisnost. U središtu se nalazi nacionalni spomenik visok 132 metra koji dominira panoramom grada. Predsjednik Sukarno je 1954. godine htio izraziti ponos mlade nacije nakon borbe za neovisnost. To je trebao utjeloviti spomenik koji veći od Eiffelova tornja, a kako je Sukarno i sam poznavao arhitekturu, sudjelovao je u izradi nacrta.

Brazil

Iako bismo očekivali da se najveći trg u Brazilu nalazi u Sao Paulu, Rio de Janeiru ili Brasiliji, to nije slučaj. Pronaći ćete ga u unutrašnjosti Brazila, u simpatičnom gradiću Palmas, pod imenom: Trg suncokreta. Najveći je trg u Latinskoj Americi i među najmlađima na popisu. Rođen je u ovom stoljeću pa ćemo morati još pričekati da ispiše stranice vlastite povijesti.

Filipini

Mnogi ga zovu Luneta, iako mu to nije ime već 70 godina. Danas se zove Rizal park i prostire se na više od 60 hektara orijentalnih vrtova, potočića, parkova… Trg je od velikog povijesnog značaja, a slavne osobe iz filipinske prošlosti ovjekovječene su u kipovima diljem parka. Ovdje biste mogli imati materijala za proučavanje cijeli dan, pa i ne čudi što možete „nabaviti“ turističkog vodiča koji će vas pola dana voditi samo kroz njega.

Meksiko

Bez previše misterije, najveći trg u Meksiku zove se Macroplaza. Ako to nije dovoljno, postoji i drugi naziv: La Gran Plaza (Veliki trg). Nalazi se u Monterreyu, gradu na sjeveru zemlje. Neće vam baš biti usput budete li u Ciudad de Mexicu ili Kankunu, ali priuštite li si avionsku kartu ili cjelodnevnu vožnju – nećete biti razočarani. Svjetlosni efekti, vrtovi, fontane, spomenici, gradski teatar i biblioteka… Sve to, u podnožju moćne planine Cerro de la Silla čiji vrhovi nalikuju na sedlo konja (to oni kažu, mi se samo slažemo).

Ima li išta u Europi?

Čini se da na listi 10 najvećih svjetskih trgova nema nijednog iz Europe, no za petama su im Place des Quinconces (Bordeaux) i Alexanderplatz (Berlin). Europa je ipak stari kontinent male površine i k tome već prilično izgrađen, pa treba biti realan te se podsjetiti da ionako nije sve u veličini.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju