Saznao sam da se u brdima Dubrovačkog primorja, nalaze ostaci jedne crkvice koja je po mnogočemu jedinstvena i neobična. Gledano iz visine, svemoćnim okom šjor Guglića, podsjeća na kameni cvijet od osam latica, od kojih sedam imaju polukružni oblik, a osma se izdužila u rep i sad sve zajedno nalikuje zvijezdi repatici koja juri nemirom,
ističe u svome novom postu na blogu "Brod u boci".

Da bi istražio ovu tajanstvenu pojavu slavni se bloger uputio do seoca zvanog Ošlje koje skriva ovu nesvakidašnju pojavu.

Crkva Rotonda je ruševina osmeroapsidalne kružne građevine s narteksom koja se može smjestiti u vrijeme između 9 i 11. stoljeća. Rotonda je jedinstvena građevina, vrlo rijetka u povijesti arhitekture vremena kojem pripada, iznimno je osebujna sa osam apsida u kružnoj osnovi... Postoje legende u vezi ove crkve da su u njezinoj blizini zakopana zlatna zvona.

Iskreno, potraga za zlatnim zvonima nije nas suviše zaokupila jer je i sama kamena građevina toliko ljupka, skladna i dopadljiva da nam više od toga i nije potrebno. Ali opet, sve je nekako neobično, počevši od mjesta na kojemu je podignuta. Na prvi dojam, sasvim je nelogično, niti je na vrhu, niti je na sedlu, niti je na sjecištu energetskih meridijana, kao da za takve tričarije uopće ne mari!

Ona je sasvim posebna kad je počnemo proučavati kao akustično tijelo. Njen specifični oblik omogućuje da zvukovi koji se stvaraju unutar osmerolatičnog cvijeta unutra i ostaju, i ne samo da ostaju već dobivaju poseban kolorit, a izvana je opet građena tako da sve suvišne zvukove odbija od sebe.

Što je sve bloger "Brod u boci" doživio u seocetu u zaleđu Stona pročitajte ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju