U Muzeju Mimara proglašeni su pobjednici natjecanja "Hrvatska kroz oči inozemnih veleposlanika" kojeg su s ciljem proslave 25. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa s Republikom Hrvatskom. 

Organizirali su ga Nj. E. dr. Tanya Dimitrova, veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj i Nj. E. g. Philippe Benoit, veleposlanik Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj.

Ovom jedinstvenom događanju prisustvovao je zbor inozemnih veleposlanika u Republici Hrvatskoj te njihovi brojni gosti kako bi saznali kojih je 45 fotografija ušlo u uži izbor te tko su pobjednici.

Od 150 pristiglih fotografija na temu Hrvatske, nezavisan žiri ocijenio je da je pobjednik natjecanja veleposlanik Republike Poljske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Maciej Szymański koji je za svoju sliku Krov(ovi) iznad tvoje glave – Rovinj dobio najviše bodova. Nagradu mu je uručila specijalna izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, gđa. Renata Margaretić Urlić.

Drugo mjesto proglasio je član žirija Damir Hoyka, a ono je pripalo Nj. E. g. Philippeu Benoitu, veleposlanik Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj i fotografiji Na mirnim vodama ninske lagune, dok je trećeplasiranom Nj. E. g. Eduardu Azaru veleposlaniku Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj za njegovu fotografiju Stare dubrovačke luke nagradu uručio član žirija Davor Rostuhar.Posebna nagrada Ministarstva vanjskih i europskih poslova pripala je veleposlanici Republike Bugarske Nj. E. dr. Tanyi Dimitrovoj za njezinu fotografiju Tajna carske slave u Puli, a uručio ju je ministar Davor Ivo Stier.

Ministarstvo kulture nagradilo je veleposlanika Finske Nj. E. g. Timu Rajankagasa i njegovu fotografiju Jesen koja blijedi na Sljemenu, a za svoj rad Proslava blagdana naše Gospe od Kamenitih vrata nagrađen je WHO od strane Grada Zagreba kojeg je predstavljao gradonačelnik Milan Bandić.

Nagradu Hrvatske turističke zajednice nagradu primio je veleposlanik Republike Belgije Nj. E. g. Philippe Benoit za već spomenuti ukupno drugoplasirani rad.

Šira javnost izložbu Hrvatska kroz oči inozemnih veleposlanika može pogledati u Muzeju Mimara do 23. ožujka 2017.

Proces obabira izloženih fotografija te onih koje će biti nagrađene povjeren je kompetentnom i nezavisnom žiriju koji broji sedam članova: dva profesionalna fotografa – g. Damira Hoyku i g. Davora Rostuhara te po jednog predstavnika Ureda predsjednice, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Grada Zagreba, Ministarstva kulture i Hrvatske turističke zajednice.

Oni su odabrali 45 fotografija od 150 pristiglih procesom pažljive evaluacije njihove kvalitete, baziranom na strogim tehničkim i umjetničkim kriterijima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju