Nakon uspješne pizze iz tave bilo je vrijeme i za desert koji treba nastati po jednakom postupku. Kako su kolači u Indiji dosta skupi (ima i jeftinih slatkiša, ali su glavni sastojci u njima maslac i šećer), Ružica i ja zaključile smo kako će biti isplativije ispeći kolač. Bit će ukusniji, a i trajat će duže.

Kolač od čokolade i kokosa iz tave Kolač od čokolade i kokosa iz tave (Foto: Matea Vipotnik)

Odlučile smo se za tortu od čokolade i kokosa, a najbolje od svega je što u Indiji ima svježeg kokosa i svježeg kokosova mlijeka, pa je sve bilo još ukusnije. Ovaj kolač možete ispeći i u pećnici.

Sastojci:

150 g mljevenih badema
150 g tostiranih lješnjaka
pola žličice praška za pecivo
prstohvat soli
100 g kokosa
300 ml kokosova mlijeka
75 g čokolade
50 g kakaa
3 jaja
175 g maslaca
prstohvat kardamoma
125 g šećera

Priprema:

Zagrijte do vrenja kokosovo mlijeko, skinite s vatre i u njemu rastopite čokoladu pa stavite sa strane. U drugoj posudi pomiješajte lješnjake, bademe, mljeveni kokos, kakao, prašak za pecivo i ostavite sa strane. U posebnoj posudi pjenasto umutite maslac sobne temperature i šećer te polako dodajte jedno po jedno jaje u smjesu.

Povežite maslac i smjesu s bademima i lješnjacima te potom dodajte na sobnu temperaturu ohlađenu čokoladu s kokosovim mlijekom. Miješajte dok ne postane kompaktno, rukom, a ne miskerom.

Pečenje na plinu:

Stavite jednu tavu na vatru i preko nje stavite drugu, tako da je ova gornja okrenuta naopačke. Sve grijte 15 minuta na najjačoj vatri.

Kalup za tortu premažite maslacem i još stavite papir za pečenje. Vatru smanjite na srednje jak plamen te tek potom stavite na ugrijane tave kalup s kolačem. Na drugom kolu zagrijte još jednu tavu s kojom ćete poklopiti kolač.

Prvih 15 minuta pecite na srednjem plamenu i nemojte dizati poklopac odnosno treću tavu. Nakon toga možete otklopiti i provjeriti kako napreduje pa vratite poklopac. Kolač se peče još 40 do 45 minuta. Cijelo vrijeme provjeravajte i po potrebi smanjite ili pojačajte plamen. Kada se kolač ispeče, skinite ga s vatre i ostavite u kalupu pola sata do sat.

Kolač od čokolade i kokosa iz tave Kolač od čokolade i kokosa iz tave (Foto: Matea Vipotnik)

Ganache od čokolade i kokosa

Sastojci:

150 ml kokosova mlijeka
150 g razlomljene tamne čokolade

Priprema:

Zagrijte do vrenja kokosovo mlijeko i u njega ubacite razlomljene komadiće tamne čokolade. Miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu i ostavite da se ohladi.

Kada su se i kolač i ganache ohladili, premažite ganache po kolaču te po želji pospite naribanim kokosom. A možete poslužiti i uz sladoled od kokosa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju