Dagnje ili mušule su morske školjke sastavljena od dvije crne ljušture povezane obručem unutar koje se nalazi jestivo i mekano ‘meso’.

Samonikle dagnje žive u grozdovima i obično se mogu naći na podvodnim grebenima uz istočnu obalu Jadrana, no mnogo češće su dostupne iz uzgajališta.

1. Samonikle ili divlje dagnje?
Obje vrste dagnji su potpuno sigurne za konzumaciju, ali razlikuju se po boji mesa nakon termičke obrade. Divlja dagnja ima plod prljavobijele boje, a ona uzgojena ima žuto-narančasto meso.

Među poznatijim uzgajalištima dagnji su Novigradsko more, Limski kanal, Šibenski zaljev i Pulski zaljev gdje se u sezoni proda nekoliko stotina kilograma ove školjke po danu.

2. Čuvarice srca

Riječ je o vrlo hranjivoj namirnici jer stotinu grama jestivog dijela svježih dagnji sadrži oko 12 posto proteina, te značajne količine omega 3 masnih kiselina koje štite rad srca i krvožilnog sustava. Otkrijte ovdje kojih sedam namirnica prirodno snižavaju krvni tlak.Dobar su izvor željeza, fosfora i selena, a sadrže i folnu kiselinu, kalcij, jod te natrij. Imaju od 50 do 80 kalorija (na 100 grama), pa se smatraju i niskokaloričnom namirnicom.

Povrh svega relativno su jeftine, te iznimno fleksibilne u kuhinji – mogu se grilati, kuhati ili jesti sirove u kombinaciji s malo limuna i začina.

3. Kako kupiti dagnje
Svježe dagnje najbolje je kupiti u ribarnici ili trgovinama s dobrim rashladnim uređajima, a birati školjke čija je ljuštura zatvorena.

Ako je ljuštura malkice otvorena, pokušajte je kažiprstom i palcem stisnuti. Ako se ljuštura ne zatvara, nemojte je kupiti, niti je kuhati jer je riječ o staroj školjci.

Ako dagnje ne planirate iskoristiti odmah nakon kupovine, stavite ih u mokru krpu ili novinski papir, pa položite na neko hladno mjesto. Tako mogu stajati oko 24 sata.4. Kako očistiti dagnje
Dagnje stavite u hladnu i posoljenu vodu na dvadesetak minuta. Svaku primite u ruku, i provjerite njihovo stanje. Četkicom ili nožem ostružite ljušture kako bi odstanili nečistoće s njene površine.

Nožićem izvucite ‘bradu’ sa spoja ljušture kojom je bila priljepljena za druge školjke ili greben.

5. Koliko se dugo kuhaju školjke?
Kuhanje sa svježim školjkama je lako, jer se namirnica termički obrađuje u ljušturi, a zna se da je gotova kad se stranice iste počinju otvarati.

U našem se podneblju dagnje i druge morske školjke najčešće pripremaju na buzaru. Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte kako se sve mogu spremiti dagnje. 

U videu pogledajte svjetskog poznavatelja morske kuhinje Ricka Steina kako čisti dagnje i priprema ih na najjednostavniji način.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju