Amami Ōshima je najveći otok u arhipelagu Amami u Japanu. Na nešto više od 712 četvorna kilometara prostiru se prekrasne pješčane plaže i koraljni grebeni koji oduzimaju dah svojom ljepotom.

No ovaj otok s populacijom od 73.000 osoba poznatiji je po nečemu drugome.

Na "mapu svijetu“ stavili su ga sumo borci, odnosno učitelji koji izučavaju nove naraštaje da postanu slavni hrvači (rikishi) s prosječnom težinom od oko 150 kilograma. Sumo borci iznimno su cijenjeni u Japanu Sumo borci iznimno su cijenjeni u Japanu (Foto: Getty Images)

Dječaci se podvrgavaju intenzivnim treninzima i specijalno osmišljenoj prehrani kako bi stekli mišićnu i tjelesnu masu potrebnu za izbacivanje protivnika iz dohyoa ili ringa. Amami Ōshima ima čak 150 dohyōa što ga čini otokom s najvećim brojem mjesta za sumo borbu na svijetu.

Iako je sumo hrvanje ima vrlo značajno mjesto u japanskoj povijesti i kulturi, interes za ovaj spart lagano opada. Upravo zato svake se godine na otoku održava festival posvećen sumo borbi gdje nove generacije mogu vidjeti demonstraciju moći njegovih najistaknutijih sportaša.

Kako izgleda dan u klubu sumo boraca na otoku Amami Ōshima, pogledajte u videu Great Big Storyja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju