Tko bi bolje razumio ljubav prema zvonicima od nas Mediteranaca koji smo im posvetili već stotine pjesama? Premda gajimo posebnu ljubav prema našim zvonicima na moru, cijenit ćemo i one druge – sjevernjačkije i pomalo „hladnije“. A pritom nećemo biti ni jedini, jer su zvonici sjevernomorskih zemalja prepoznati u svijetu i stavljeni na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Riječ je o impresivnim zvonicima Belgije i Francuske zbog kojih ćete tijekom šetnje morati malo više uperiti pogled u nebesa.

Prozvani jednostavnim zbirnim imenom „zvonici Belgije i Francuske“, 56 tornjeva kroz povijest su simbolizirali gradsku neovisnost od feudalnih i vjerskih utjecaja. Vjeruje se kako je upravo ovo doprinijelo razvoju demokracije na područjima u kojima su se nalazili – a to su Flandrija i Valonija u Belgiji te Nord-Pad-de-Calais i Picardie u Francuskoj.

Zvonik u Bruggeu Zvonik u Bruggeu (Foto: Shutterstock)

Mnogi bi na prvu odmah asocirali zvonike s crkvom, no samo nekoliko njih vezano je uz vjerske objekte, kao što je npr. Gospina katedrala u Antwerpenu. Drugi su zvonici samostalni ili su dio gradskih palača.

Premda je teško izdvojiti najljepše među njima, ovo su neki od najpopularnijih među turistima. Zvonik u Bruggeu poznat je po pripadajućem kariljonu s 48 zvona i mnogi ga smatraju najvećom znamenitošću Bruggea. Schepenhuis u belgijskom gradu Aalst bivša je gradska vijećnica čiji je slavni zvonik podignut u 15. stoljeću, a njegova prekrasna gotička vanjština skriva čak 52 zvona.

Već spomenuta Katedrala u Antwerpenu također je podignuta u gotičkom stilu, a njen visoki zvonik je jedan od glavnih simbola panorame grada i trga.

Još jedan prepoznatljivi zvonik jest onaj koji krasi tzv. Dvoranu tkanina u belgijskom gradu Ypresu. Predivno srednjovjekovno zdanje predstavlja ujedno i jednu od najvećih srednjovjekovnih komercijalnih zgrada koja je nekad služila kao glavna tržnica i skladište u zlatno doba flamanske industrije.

Murter na vidiku: Predivne plaže za kupanje u kristalno čistom moru Murter - 2 Murter - 3 Murter - 4 +4 Murter - 5

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju