Špilje Gomantong u Maleziji popularna su atrakcija u prirodi koju posjete tisuće turista svake godine. Nalaze se u prirodnom rezervatu i vapnenačkom brdu, a okružene su područjem kojim „patroliraju“ orangutani. Ne treba ni spominjati koji je doživljaj prošetati ovom divljinom. No, tu priča tek počinje.

Cijeli kompleks nalikuje na mjesto u kojem bi se odvijale avanture Indiane Jonesa ili scene iz filma Mumije i Ace Ventura. Razlog? Ogromne količine guana, smrdljive tvrde mase koja nastaje raspadanjem izmeta i lešina privukle su još veći broj žohara koji sada trčkaraju njenim zidovima i iznad vaše glave.

Ako ih osvijetlite lampom, njihova gotovo zlatna i metalik boja podsjetit će vas na famozne bube iz Mumije koje se zavlače pod kožu, a njihov topot nožica jedino je što možete čuti u sablasnoj tišini špilje koja je dobila nezavidan nadimak „horor špilja“. Zapravo, čut ćete i krckanje istih pod vašim nogama, ali i brojne šišmiše koji ovdje žive.

Zanimljivost ove špilje su jestiva gnijezda ptice čiope (nalik lastavici). Njena gnijezda koriste se za spravljanje juhe od gumaste pljuvačke ptice koja u dodiru sa zrakom poprima izgled čipsa. U Aziji se ova hrana još naziva i kavijarom istoka, a porcija može koštati i više od 10 000 kuna.

Da, zvuči odvratno, no smatra se hranjivim afrodizijakom koji vas može pomladiti jer potiče proizvodnju kolagena. Skupljanje ovih gnijezda tradicija je stara barem 2000 godina, no da biste sudjelovali u ovom kolekcionarstvu trebate imati posebnu dozvolu.

Jedan od razloga zbog kojih je egzotična delikatesa skupa jest taj da se gnijezda nalaze na upravo ovakvim lokacijama – u divljoj prirodi, na visokim liticama do kojih nije lako doći. Zalutate li u tzv. Crnu špilju, možda vam se posreći pa ugledate gnijezda od crne sline. A u Bijeloj špilji čekaju vas, pogađate, gnijezda od bijele sline koja su nešto skuplja.

Tko bi rekao da se možete obogatiti u rupi punoj pljuvačke i žohara – ako imate dozvolu i želudac za to 😉

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju