Selo koje štiti zvijezda: Moustiers-Sainte-Marie, Provansa

Smješteno je na ulazu u kanjon Gorges du Verdon i leži u podnožju dramatičnih stijena iznad rijeke Adou. Poznato je po lončarstvu i kapelici iz 14. stoljeća. Između stijena izvješena je zlatna zvijezda koju je prema predaji tamo postavio vitez.

Bajkoviti pejzaž: Riquewihr, Elzas

Glasine kažu da je selo poslužilo kao inspiracija za Disneyjev crtić Ljepotica i zvijer. Šarene kućice iz 16. stoljeća ukrašene su balkonima s cvijećem. Osim ljepotom Riquewihr se ponosi odličnim vinom.

Utočište za umjetnike: Pigna, Korzika

Srednjovjekovno selo smješteno na brežuljku ponudit će vam šljunčane ulice i plavo obojene prozore okružene stablima maslina. Poznato je po tradicionalnim ukrasima, lončarstvu, umjetničkim galerijama, a ako imate sreće, naletjet ćete i na neku predstavu.

Carstvo miomirisa: Grasse, francuska rivijera

Skriven u brežuljcima sjeverno od Cannesa, grad je središte francuske parfemske industrije i u njemu se proizvodi dvije trećine svih prirodnih aroma u zemlji. U njemu ćete naći trideset tvornica parfema koje nude vođene ture i radionice izrade parfema.

Kao s umjetničkog platna: Auvers-sur-Oise, Val-d'Oise

U ovom je selu slavni Vincent van Gogh proveo svoje posljednje dane i posjetite li ga, osjećat ćete se kao da ste zakoračili u jednu od njegovih slika. Prošećite se obalom rijeke Oise i poljima žita i shvatit ćete zašto su i mnogi drugi umjetnici upravo ovdje stvarali svoja remek-djela.

Bijeg na more: Villefranche-sur-Mer, Azurna obala

Lučki gradić zadržao je svoj stari šarm iako je smješten u blizini ubrzane i urbane Nice. U njemu možete provesti lijeno poslijepodne ispijajući kavu i gledajući brodove kako plove po zaljevu. Obvezno morate pogledati i ružičastu kapelicu iz 14. stoljeća u kojoj se nalaze freske umjetnika Jeana Cocteaua.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju