Naravno, u Gizi se nalaze one najpoznatije tri, od kojih je najveća i daleko najviše zanimanja izaziva ona Keopsova. No, piramide nisu nastajale samo u Gizi te ih ukupno u zemlji ima 118, tako da ako vas zanima zemlja faraona, evo još nekoliko poznatih piramida "razbacanih" diljem Egipta...

Đoserova piramida

Vladar Đoser vjerojatno je bio osnivač Treće dinastije, oko 2690. godine prije nove ere. Tad se dogodilo da se cijeli Egipat ujedinio pod jednom krunom, a sam Đoser je smatrao da to treba označiti jednim spomenikom. Naredio je gradnju piramide, a rezultat je stepenasta piramida koja se i dan danas uzdiže šezdesetak metara iznad pješčanih dina. Ukupno ima šest razina, od kojih je svaka manja od one prethodne. Naravno, u središtu se nalazi sarkofag u kojem već par tisuća godina mirno počiva Đoser.

Sneferuova piramida

Faraon Sneferu, osnivač Četvrte dinastije, nije sagradio samo jednu, već najmanje tri piramide. Svoje je piramide smjestio u Dahsuru, a tamo se i danas nalazi piramida poznata kao "savijena". Ovo je ime dobila jer se izdiže iz svoje baze pod kutom od 54 stupnja, a s obzirom da se kut nagiba drastično mijenja oko sredine piramide, ona dobiva "savijeni" izgled. Nekoliko znanstvenika trudilo se otkriti tajnu njenog izgleda, a na kraju je najprihvaćenija teorija ona po kojoj je faraon bio bolestan, te ju je htio svakako dovršiti za života, pa je ispala u najmanju ruku – čudna. Ipak, kvaliteti u prilog govori što je još uvijek postojana.

Meidumska piramida

Radi se o jednoj od najranijih piramida u povijesti, ujedno i o prvoj ravnoj piramidi. Nažalost, vanjsko kućište od vapnenca se urušilo, ostavljajući unutarnju strukturu izloženom i dajući joj čudan izgled kakav ima i danas. Iako je teško ovo izgled kakav su htjeli njeni tvorci, neprocjenjiv je za istraživače. Pretpostavka je kako je piramida bila napravljena za faraona Hunija, ali ju je dovršio već spomenuti Sneferu. Razlog urušavanja vanjskih slojeva bila je neravnina tla, jer je rađena na pijesku, a ne na stijeni, što je spoznaja koju su kasnije koristili budući graditelji piramida.

Crvena piramida

Nakon niza neuspješnih pokušaja izgradnje piramide, ovo je prva uspješna Sneferuova piramida. Poznata je kao "Sjeverna" ili "Crvena" zbog crvenkaste boje na vanjskim vapnenačkim blokovima. Iako patolozi to nisu potvrdili, znanstvenici vjeruju kako je ovdje mirno počivao Sneferu, a ostaci mumije su pronađeni 50 – ih godina prošlog stoljeća.

Piramida Nyuserre

Nyuserreova piramida izgrađena je za faraona iz Pete dinastije, koji je dovršio niz piramide koje su raniji faraoni ostavili nedovršenima. Nakon toga, počeo je graditi vlastitu piramidu u Abusiru. Izgradio je stepenastu piramidu, no nažalost, neodržavanje i lopovi doprinijeli su njenoj današnjoj propasti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju