Nacionalni park Yellowstone mogao bi biti jedna od najpoznatijih znamenitosti u cijelom SAD-u, čak i za one koji žive u drugim zemljama. Popularan je u filmu i pop kulturi, a često je cijenjen zbog svoje nevjerojatne prirodne ljepote, divljih životinja i veličine. Čak mu je i holivudski film katastrofe „2012“ odao počast kao obiteljskom odredištu (prije smaka svijeta, no.)

Park se prostire kroz nekoliko saveznih država. Većina se nalazi u Wyomingu, iako Montana i Idaho također mogu tvrditi da su domaćini barem dijela. Yellowstone je dobro poznat kao vulkansko područje a poznat je i po nekoliko izvora, od kojih je najpoznatiji Old Faithful.

Prvi nacionalni park na svijetu

Zvuči kao nešto iz rubrike „vjerovali ili ne“, ali Nacionalni park Yellowstone zapravo je bio prvi službeni nacionalni park na svijetu koji je certificirala vlada. Barem je tako prema većini poznatih službenih zapisa.

Tadašnji predsjednik Ulysses S. Grant potpisao je dokument u ožujku 1872., nekoliko godina nakon završetka građanskog rata. Tada su veliki dijelovi teritorija bili otvoreni tereni, naseljeni indijanskim narodima.

Velik je… Jako velik

Danas se Yellowstone prostire na oko 9 tisuća kilometara kvadratnih. Gledajući veličinu, veći je od kombiniranih teritorija saveznih država Delaware i Rhode Island.

Yellowstone - 3 Yellowstone - 3 (Foto: Getty Images)

Unatoč tome, Yellowstone nije najveći nacionalni park na svijetu. Ta čast pripada Grenlandu. Konkretno, da je Nacionalni park Sjeveroistočni Grenland država, bio bi 31. najveća država na svijetu, na 971 tisuća kilometara kvadratnih.

Oko 1700 kilometara pješačkih staza

Kojim putem krenuti? Sigurno ćete si postaviti to pitanje prilikom posjete, jer možete birati između 1700 kilometara i 300 staza. Možete ići na višednevna planinarenja, lakše jednodnevne šetnje, pa čak i uživati u šetnici dugoj 40 – ak kilometara. Park ima i nekoliko popločanih staza pristupačnih invalidskim kolicima. Svatko može uživati u ljepoti ovog prekrasnog parka, samo trebate – vrijeme.

Aktivno seizmološko područje

Ako se osjećate nesigurno na nogama dok ste u Yellowstoneu, to može biti potres. Ali ne brinite, za razliku od onih doma koje itekako osjetite, ljudi ne mogu ni osjetiti veliku većinu potresa u Yellowstoneu. To je ipak vrlo seizmički aktivna regija, te svake godine ovdje bude između 700 i 3000 manjih podrhtavanja tla.

Super vulkan

Geolozi već dugo govore o super vulkanu koji se nalazi ispod Yellowstonea. Posljednji put eruptirao je prije nekih 640 tisuća godina, pa se nadamo da će ostati miran još neko vrijeme Znanstvenici procjenjuju da bi erupcija izbacila pepeo u radiju do 1500 kilometara, te bi mogla imati dugoročne razorne učinke na globalnu klimu.

Yellowstone - 2 Yellowstone - 2 (Foto: Getty Images)

Dom brojnim životinjskim vrstama

Cijeli park je osnovan radi očuvanja prirode, što uspješno i dan danas čini. Yellowstone ima veliku raznolikost divljih vrsta. Ima najveću gustoću životinja u čitavom donjem kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Država. Procjenjuje se da je dom za 285 vrsta ptica i najmanje 1150 autohtonih vrsta biljaka.

Netaknuta priroda i dašak egzotike na istoku Europe: Savršena i povoljna zemlja za planinski odmor Gruzija - 1 Gruzija - 2 Gruzija - 3 +1 Gruzija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju