Kad idete u Firencu prvi put, sigurno želite vidjeti Galeriju Uffizzi, Brunelleschijevu kupolu i famoznu crkvu Santa Maria dei Fiori. Jasno, tu je još i kip Davida, no Firenca je mnogo više od samih muzeja i najpoznatijih znamenitosti. I ona ima svoj uobičajeni život i stanovnike koji su se navikli na turistički suživot i četvrti u kojima se živi bez puno gužve. Ovo je priča o jednoj takvoj.

Firentinska četvrt Sant’Ambrogio nalazi se samo 10 minuta hoda istočno od katedrale te ćete u njoj naći mnogo više od preskupog sladoleda i ne baš dobre pizze koje "vrebaju" na lakovjerne turiste u centru. Radi se o četvrti koja je multietnička, ali i firentinska, te u koju rado zalaze i brojni studenti.

Gužve koje vrve povijesnim središtem brzo se prorijede u četvrti Sant’Ambrogio. Ova se četvrt ponosi između ostalog i tolerancijom jer nigdje drugdje u Firenci ne možete posjetiti srednjovjekovnu Chiesa di Sant’Ambrogio, a zatim dvije minute hoda dalje otkriti ogromnu egzotičnu sinagogu koju je izgradila židovska zajednica prije 140 godina. Također, u blizini je i džamija.

Ono što spaja Sant'Ambrogio nedvojbeno je njegova tržnica, natkrivena i otvorena još 1873., nekoliko minuta hoda istočno od Piazza dei Ciompi, okružena je vanjskim štandovima na kojima se prodaju vrganji, masline, porchetta i sir pecorino. Štandovi s odjećom prepuni su jeftinih prodajnih mjesta i vintage robnih marki.

Vikendom u četvrt znaju zaći i turisti, no oni ne prevladavaju te jelovnike ovdje nećete vidjeti prevedene na engleski ili japanski. Stalni su gosti građevinari ili uredski radnici, obitelji koje kupuju na tržnici, studenti koji rado plaćaju nekoliko eura za ručak, čak i školarci...

Ime koje se posebno ističe oko tržnice je Cibreo, kojim upravlja obitelj Picchi i u vlasništvu ima tri restorana, kafić i, odnedavno, C.Bio društveni supermarket. Cibreo je pokrenuo Fabio Picchi, veliki kuhar koji je iznenada umro prošle godine i ostavio cijeli Sant'Ambrogio u žalosti.

Njegov sin Giulio najbolje je objasnio logiku kojom se vode u Cibreu: "Ako posjetite Firencu i vidite Botticellijevu sliku i Michelangelovu skulpturu, ne biste se trebali zadovoljiti komadom pizze ili sendvičem na ulici, kao što nažalost čine mnogi." Tako je Cibreo privukao posjetitelje u Sant’Ambrogio da svoje iskustvo upotpune prekrasnim obrokom tradicionalne firentinske kuhinje, koristeći lokalne proizvode izravno s tržnice preko puta.

"Na ulicama ovdje posjetitelji mogu otkriti našu tradicionalnu zajednicu casa bottega, gdje zanatlije žive iznad svojih radionica, baš kao što ja živim iznad Caffe Cibreo. Mnogo obrtnika još uvijek radi i živi u Sant’Ambrogiu."

Umjesto tipičnih firentinskih znamenitosti Sant’Ambrogio nudi nešto sasvim drugačije u Le Murateu. Izvorno samostan iz 15. stoljeća, postao je golemi zatvor koji je zatvoren tek 1985., a sada se u njemu nalazi revolucionarni kulturni i društveni projekt koji obuhvaća jeftino javno stanovanje, centar posvećen ljudskim pravima, prostore za izvedbene umjetnosti, kafić prepun studenata...

Unutar tržnice Sant’Ambrogio živahni bar Vecchio Mercato poslužuje vino od euro po čaši. Preko puta Il Giova je prijateljska tratorija prepuna mještana koji uživaju u sočnoj goveđoj tagliati. Vegetarijanci će voljeti duboko prženu artičoku na Ruthinu košer veganskom jelovniku pokraj sinagoge. Sjajna kava poslužuje se u Coffee Mantra, dok je Caffe Letterario više za spritz, vino i koktele.

U svakom slučaju, ako vas put uskoro odvede u Firencu, znate koju četvrt svakako valja obići.

Kraljevi talijanske kuhinje: 11 prefinih sireva koje obožava cijeli svijet Taleggio Stracciatella Fontina +2 Scamorza

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju