Na samo četiri sata vožnje od Zagreba, Beč je jedan od onih gradova koji je većina od nas posjetila više puta - od srednjoškolskih ekskurzija preko koncerata svjetskih zvijezda pa do božićnih sajmova.

Katedrala sv. Stjepana, dvorac Schönbrunn, muzej Albertina… ove nadaleko poznate atrakcije, koje godišnje posjete milijuni turista, stari su nam znanci pa vam se možda čini da se u Beč ne trebate ponovno vratiti. No ovaj grad skriva brojna druga mjesta koja su jednako fascinantna, ali manje poznata pa ih možete razgledati u miru i pred njima se slikati bez horde turista. Neka vas ovih sedam skrivenih atrakcija navede da ponovno posjetite ovu zelenu metropolu i istražite ju u novom svjetlu.

1. Ernst Fuchs muzej

U jednom od šumovitih predgrađa Beča sakrila se jedna od najzanimljivijih zgrada u ovome gradu koja će vas pomalo šokirati, zasigurno oduševiti i definitivno očarati. Izgrađena 1888. kao ljetnikovac poznatog bečkog secesijskog arhitekta Otta Wagnera, ova modernistička vila prilično je promijenila svoje ruho kada ju je kupio i preuredio Ernst Fuchs, poznati austrijski umjetnik fantastičnog realizma.

Wagnerov modernizam i Fuchsova ekscentričnost savršeno su se uklopile u ovaj biser bečke arhitekture i interijera. Od jednostavnog jugendstil pokućstva do sjajnih kaleidoskopskih fontana i golemog kipa žene impresivnih oblina, u ovoj vili osjećat ćete se kao da ste ušli u neki drugi, psihodelični, svijet. Muzej Ernsta Fuchsa možete posjetiti svakim danom osim ponedjeljkom od 10-16 sati.

2. Austrijska nacionalna knjižnica

Iako se nalazi u samom centru Beča, tik do nekih od najpoznatijih atrakcija, rijetko se koji turist uputi u ovu knjižnicu. Ali nju zaista vrijedi vidjeti! Nekadašnja habsburška dvorska knjižnica jedna je od najstarijih, najvažnijih i najljepših svjetskih knjižnica s nevjerojatnom zbirkom od oko 8 milijuna knjiga od kojih najstarije datiraju iz 14. stoljeća. Ovdje je pohranjeno i vrijedno hrvatsko blago - Misal kneza Novaka, najstariji datirani hrvatsko glagoljski misal star oko 650 godina.

No i ako niste ljubitelj knjige, knjižnicu valja posjetiti samo zbog njezine ljepote! U njoj ćete se osjećati kao da ste ušli neki film o Harry Potteru. Zidovi glavne hale dugačke 80 i visoke 20 metara ispunjene su drevnima knjigama, a zaobljeni strop impresivnim freskama. Među izlošcima ističu se i dva venecijanska globusa promjera jednog metra od kojeg jedan prikazuje zemlju, a drugi nebeski svod. Ako ste dovoljno pažljivi, s vremena na vrijeme uhvatit ćete zaposlenike knjižnice kako se potiho provlače kroz vratašca skrivena iza pojedinih polica!

3. Hermesvilla u parku Lainzer Tiergarten

Želite li spojiti prirodu i povijest, uputite se u nekadašnje carsko lovište Lainzer Tiergarten. Prekrasni park i šuma na zapadu grada idealno su odredište za šetnju jer osim odlično uređenih staza, dječjih igrališta, livada s pogledom na grad i zoološkim vrtom u kojem brojne životinje slobodno šeću, ovdje možete uživati i u povijesnoj arhitekturi. Carica Elizabeta svoju vilu Hermes zvala je “dvorcem snova”, a darovao ju joj je car Franjo Josip kako bi ju naveo da više vremena provodi u Beču. U prekrasnoj vili možete razgledati izložbu o povijesti zgrade i njezinim stanarima, a zatim sjesti u kafić među zelenilom i zasladiti se kavom i kolačem.

4. Labirinti u parku Schönbrunn

Ljetna carska palača Schönbrunn okružena je prekrasnim parkom i zoološkim vrtom za koji svi znamo. Ali mnogi posjetitelji ne znaju za simpatičan kutak u kojem se krije luda zabava za djecu i odrasle. Tri zelena labirinta različite težine stavit će vašu koordinaciju i orijentacijske vještine na pravi test. Onaj najlakši, s najnižom živicom preko koje možete vidjeti kuda i kamo, vodit će vas od jedne do druge igre na kojima možete vježbati svoju koordinaciju.

Drugi pak nudi igre za mozak, poput matematičkih problema pomoću kojih možete izračunati točan broj koraka koji će vas dovesti do centra. Onaj najveći će vas, pak, voditi ispod krošnje goleme platane do platforme s koje se pruža prekrasan pogled na dvorac i okolni park. Uspijete li se izvući iz labirinta, odahnite uz kavu ili sladoled u malom kafiću do labirinta. Za one najmlađe, tu je i dječje igralište s neobičnim spravama i cirkuskim ogledalima koji će vas učiniti mršavima, debelima, valovitima, obrnutima naopačke…

5. “Stock-im-Eisen" drvo čavala

S obzirom da se nalazi na jednom od najprometnijih mjesta u Beču, sigurno ste sto puta prošli pokraj ovog drveta ali vjerojatno ga nikada niste primijetili. Zaštićeno staklom, ovo deblo smreke nalazi se na fasadi prekrasne palače Equitable na uglu Grabena i Kärtnerstrasse, odmah preko puta katedrale Sv. Stjepana.

Znanstvenici su utvrdili da datira iz srednjeg vijeka, ali ne slažu se svi oko razloga zašto je u njega zabijeno na stotine čavala. Dok neki smatraju da se radi o vražjem djelu, drugi pak vjeruju da su čavle - u to doba vrlo vrijedne predmete - u drvo zabijali ljudi za sreću ili iz zahvalnosti. Treći, pak, tvrde da je razlog daleko praktičniji i da su na taj način vezali konje dok su na Grabenu obavljali što su trebali. Bez obzira koji je razlog, smreka sa stotinama čavala još uvijek stoji na istom uglu na kojem je stajala prije šestotinjak godina.

6. Muzej snježnih kugli

Za nešto drugačije muzejsko iskustvo u gradu muzeja, uputite se u Muzej snježnih kugli, mjesto gdje je ovaj popularni suvenir zapravo i izumljen. Pravog naziva Manufaktura originalnih bečkih snježnih kugli simpatični je obiteljski muzej i dućan koji vodi unuk izumitelja snježnih kugli. Ovdje možete naučiti sve o tom slučajnom izumu, razgledati brojne izloške, kupiti originalan suvenir pa čak i dizajnirati vlastitu snježnu kuglu. Kako se radi o obiteljskom poslu i aktivnoj radionici, muzej nije otvoren vikendom pa imajte to na umu kad planirate posjet.

7. Badeschiff

Nađete li se u Beču za vrućeg dana, Badeschiff je savršeno mjesto za vas. Teglenica na Donaukanalu u središtu grada jedno je od onih posebnih mjesta koja će vas oduševiti i rashladiti. Uskočite u bazen koji doslovno pluta na kanalu pa se zavalite u ležaljku uz čašu hladnog Aperola. Ovakvi bazeni nisu novitet u Beču jer postoje još od 1907. a Badeschiff je svakako jedan od najzanimljivijih.

Ne samo da je trendi već ima i hvalevrijedne projekte. Jedan takav je “Speisen ohne Grenzen” ili “Jela bez granice” putem kojeg izbjeglicama koji su se našli u Beču nudi prostor u kojem posjetiteljima mogu predstaviti svoja nacionalna jela pa se tako na meniju restorana mijenjaju jela iz Afganistana, Somalije, Sirije… Dakle, vaše popodne na Badeschiffu je doslovno spoj ugodnog s korisnim!

Ako trebate još inspiracije za putovanja, možete je potražiti i na blogu autorice Masa's Snapshots.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju