Još nije završila ni zima, a već nam je ljeto u glavi. Za sve je kriva - Grčka!

Točnije, kriv je Parga, gradić na zapadnoj obali Grčke. To popularno turističko odredište poznato je po prekrasnoj prirodi, lijepim plažama i naravno – bogatoj grčkoj povijesti.

Uz tirkizno kristalno more prostiru se plaže, rive sa šarenim kućicama i zgradama te šetališta u okrilju stijena i zelenila. Na prvu ostavlja dojam kao da ste stigli na slikoviti izolirani otočić, no u stvarnosti ste pola sata udaljeni od autoceste koja vas vodi prema velikim gradovima poput Soluna i Atene.

Tijekom povijesti kroz grad su promarširali mnogi: od bizantske vojske preko Mlečana do Osmanskog carstva. Ovdje ćete, naravno, pronaći tragove grčke antičke kulture, ali i teorije o slavenskom podrijetlu imena grada.

Burnoj prošlosti svjedoči i dvorac iz 11. stoljeća koji je s brda nadgledao i čuvao grad. Kada je na red došla vladavina Osmanlija, dvorac je dobio i turske kupelji, a poslužio je i kao harem s pogledom na more.

Danas su od njega ostale samo ruševine, no svejedno je popularan među izletnicima koji žele doživjeti veličanstven pogled s brda. Ponekad se ovdje održavaju i kazališne predstave i umjetničke izložbe.

Baš kao i sam grad koji je uvučen pa njegova riva ima ovalan oblik, i većina njegovih plaža je takva. Dugačke, pješčane, zaobljene… Koliko god posjetitelja da nahrli, ovaj mali grad uspijeva svakom osigurati njegovo mjesto pod suncem.

U ljetnoj sezoni ovdje zna biti poprilično živahno, no to ne znači da nema mirnih mjesta. Do njih ćete doći ako se uputite malo izvan grada: tu ćete već pronaći zabačenija mjesta, skrovitije plaže i uvale samo za sebe i netaknutu prirodu.

Preko puta obale nalazi se i nekoliko idiličnih otoka do kojih lako možete doći brodićem te s otočnih stijena u hladu šume promatrati gradsku vrevu sa sigurne i mirne udaljenosti.

Nedaleko od Parge smjestio se i prekrasan izvor rijeke Acheron. Ako imate vremena, svakako ga obiđite jer ga je šteta propustiti. Spominje se u brojnim mitovima, no osim što je zanimljivo poslušati priče o njemu, još je ljepše okupati se ondje. U blizini se nalazi i ranč s konjima, ali i muzej maslinova ulja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju