S gotovo pola površine prekrivene pustinjom, ova udaljena i misteriozna zemlja, koja broji 33 milijuna stanovnika, polako, ali sigurno otvara se turistima sa Zapada. I ima se ovdje štošta vidjeti, razne gradove i mjesta koja su se nekad nalazila na slavnom Putu svile, koji je u neka pradavna vremena trgovački spajao Kinu i Europu.

Razlog za ovu godinu može biti proslava tridesete godišnjice nezavisnosti i odvajanja zemlje od Sovjetskog saveza. Također, pred turistima je i mnoštvo značajnih stvari, točnije mjesta Svjetske baštine u Samarkandu, Bukhari i Khivi. Putovanje je znatno olakšano zadnjih godina, jer je izgrađena superbrza željeznica koja spaja glavni grad Taškent s ostatkom zemlje, a ako slučajno pokupite koronu i putujete kao dio grupe, sve medicinske troškove pokrit će vam uzbekistanska vlada.

A glavni grad, za početak, itekako je vrijedan posjeta. Široke avenije, uređene postaje metroa i brojni muzeji, osvojit će svakog posjetitelja u zemlji, koja se nakon smrti predsjednika Islama Karimova 2016. počela otvarati svijetu. Primjerice, danas se ovdje održavaju i internacionalni filmski festivali, a o okretanju prema umjetnosti jasno govori i prenamjena nekadašnje elektrane u umjetničku galeriju.

S druge strane, gradovi Samarkand, Khiva i Bukhara povijesno su važni gradovi, čiji mauzoleji i madrase ne ostavljaju ravnodušnima. Grad Khiva je zapravo poput muzeja na otvorenom, a u Bukhari je još živa tradicija bazara, gdje se možete manje ili više uspješno cjenkati. U Samarkandu ćete se diviti islamskoj arhitekturi, a uz povoljne cijene i razne domaće specijalitete u ovoj zemlji ćete se osjećati poput kralja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju