Kada pomislimo na Estoniju, prvo nam na pamet pada glavni grad Tallinn, o kojem svi turisti, nakon što iz njega odaju, pričaju hvalospjeve o arhitekturi, šarmu i sličnom. No Estonija ima i drugih zanimjivost, među koje se ubraja mnoštvo otoka, ali i grad Tartu, drugi najveći u državi. Prije koju godinu Tartu se našao na listi najjeftinijih europskih gradova za život, a sudeći prema troškovima života estonski grad je i dalje mjesto za život koje si mnogi mogu priuštiti. 

Trg Raekoja

Ovo je vjerojatno najbolje mjesto za početak upoznavanja grada, a riječ o lijepom trgu u samom centru. Samo ime trga znači „trg gradske vijećnice“, a s obje strane trga naići ćete na neoklasicističke zgrade raznih boja, koje gradu daju dašak elegancije. Na trgu ćete naći i kip zaljubljenih studenata, koji od davne 1948. posjećuju svi u potrazi za ljubavi.

Crkva svetog Ivana

Iako je prema ispitivanjima riječ o jednoj od najnereligioznijih nacija, u crkvi se ipak nalazi nekoliko izuzetno impresivnih crkava, a ova je smještena upravo u centru Tartua. Poglede privlači svojim dizajnom, a iako je gotovo u potpunosti srušena u Drugom svjetskom ratu, prilikom njene ponovne izgradnje korišteni su neki dijelovi još iiz 14. stoljeća.

Grad juhe

Jedna od najzanimljivijih četvrti svakako je Supillin, koja se u žargonu naziva gradom juhe. Krase je stare drvene kuće, a njene ulice su nazvane po vrstama juha, te tao ovdje postoje juha od graška, juha od rajčice i slično... Riječ je inače o jednom od najstarijih dijelova grada, pa iako se konstantno razvija, i dalje koračanje njima izgleda pomalo kao povratak u prošlost.

Brdo Toome

U blizini centra grada smjestilo se ovo brdo koje ima veliki značaj za povijest grada. Rani stanovnici ovdje su gradili utvrde, a danas se ovdje nalazi Toomemae Park, prekrasna zelena površina puna čudesnih spomenika. Ovdje se također nalaze i dva mosta, Anđeoski i Đavolji, a stara legenda kaže da ukoliko poželite želju dok prvi put prrelazite Anđeoskim, ona se gotovo sigurno i ostvaruje.

Kosi toranj u Tartuu

Pisa ima daleko poznatiji, ali i ovaj grad ima svojevrsni kosi toranj. U njemu se smjestila umjetnička galerija, zgrada je sagrađena davne 1793. godine. Iako se neko vrijeme mislilo kako će se jednostavno srušiti, takvu sudbinu ipak nije doživio, ali mjerenja kažu kako je još nakošeniji od slavnijeg „brata“ u Italiji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju