Bilo ljeto ili zima, talijanska jezera s idiličnim kućicama koje gledaju na prekrasnu prirodu hit su u svako doba godine. Srećom, postoji još nekoliko idiličnih mjesta na karti „Čizme“ u kojima se može pronaći mir. Jedno od takvih se nalazi na oko osam sati vožnje automobilom iz Zagreba, odnosno sat i pol od Milana.

Jezero Orta nepravedno je zanemareno – ni brojni Talijani ne znaju kakve ljepote skriva. Nazivaju ga La Cenerentola, odnosno Pepeljuga jer „sirota“ sestrica jezera Como i Maggiore nije ni približno toliko popularna. Oni koji odlaze na Ortu kažu da ondje nalaze neobjašnjiv mir i hranu za dušu pa čak i dozu neodređene mističnosti.

Kako zbog arhitekture, tako i zbog bajkovitog otočića San Giulija na jezeru okruženog planinama. Magla koja se poigrava vizurom, snijeg što pada s nebom koje se spojilo s vodom ili vjetar u igri na površini svakodnevno mijenjaju lica Orte.

Friedrich Nietzsche, Samuel Butler, Lord Byron i Honoré de Balzac ondje su tražili inspiraciju, a danas se ljubitelji književnosti okupljaju na festivalu poezije.

Odsjedaju u jednom od malih hotela koji nude sobe za značajno niže cijene nego što je to slučaj na primjerice Gardi ili Comu. Iako se znamenitosti na otoku mogu razgledati u jednom poslijepodnevu, San Giulio nudi neodoljiv ugođaj po koji se dolazi uvijek iznova.

Milano - 5 Putovanja 7 stvari koje niste znali o europskom gradu u kojem se od 19 do 21 sat besplatno jede

Crkvica svetog Julija niknula je u petom stoljeću, a sagrađena je u sjećanje na sveca koji je oslobodio otok od gomile zmija i guštera koji su gmizali uokolo dok ih hrabri svetac nije potjerao. Njegov grob se i danas nalazi na otoku.

Osim crkvice, vrijedi obići i baziliku koja je najljepši ukras otoka. Neki građani žale za starim kućama koje su porušene kako bi se napravilo mjesta za benediktinski samostan, sagrađen u 19. stoljeću.

Isola San Giulio poseban je u svako doba godine, no mnogi ga najviše vole upravo za vrijeme glazbenih festivala kad zvuci klasične glazbe zvonko odjekuju kamenim uličicama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju