Mljet krije svakojake prirodne fenomene, a za neke od njih znaju samo istinski poznavatelji otoka. Jedan od njih je predsjednik Planinarskog saveza Dubrovačko-neretvanske županije Marin Perković koji se odselio iz Zagreba kako bi mogao biti bliže tim ljepotama. Redovit gost na Mljetu je i naš fotograf Romeo Ibrišević, koji kad ne lovi objektivom zanimljive motive, sa svojim Zelenim stopama izvlači automobilske olupine, kao i drugi otpad, poput zahrđalih kombija, krntija i mašina.

Da je Mljet puno više od sunca, mora i plaža Marin Perković i Romeo Ibrišević potvrđuju pričom i slikama ljepota koja se nalaze u naselju Babino Polje. To je naselje najveće i jedno od najstarijih na otoku, a čine ga Zadublje, Sršenovići i Zabrežje. Kako piše na službenim stranicama Nacionalnog parka Mljet, u blizini Babinog Polja nalaze se spilje Ostaševica, Movrica i Odisejeva špilja, te najdublja jama na otoku (Jama međugrađen, 102 m), a na teško pristupačnoj morskoj obali nalaze se brojne skrivene špilje poput Rikavice.

„Špilje Ostaševica i Movrica nisu uređene za posjete. Nemaju ni vrata ni zaštite, kao ni rasvjete. Ostaševica je na planinarskom putu, a Morvica izvan njega“, napominje Marin Perković dodajući kako su obje prekrasne zbog stalaktita, stalagmita, kao i vapnenačkih zavjesa, čije ljepote nažalost neodgovorni posjetitelji narušavaju. 

Ostaševica Ostaševica (Foto: Romeo Ibrišević)

Osobit je doživljaj doći u jesen, zimu ili proljeće kad se u jezercu Ostaševice zrcale detalji špilje čineći divan prizor. Odlučite li se na istraživanje mljetskih špilja valja imati na umu da je elementarno planinarsko znanje potrebno za siguran put.

„U špiljama se ne smije pušiti, ali niti jesti jer mrvice privlače životinje koje ondje ne pripadaju“, upozorava Perković i dodaje kako bi posjetitelji trebali biti razboriti i odnijeti sve svoje smeće sa sobom. Naravno da neki posjetitelji to ne čine, zbog čega zaljubljenici u mljetske špilje priželjkuju da ih posjećuju samo oni koji doista poštuju prirodu, a ostali - zaobiđu.  

Osim toga, treba poštovati i sve stanare špilja, poput šišmiša koji trebaju svoj mir pa ih ne treba osvjetljavati svjetiljkama ili mobitelima.

Jedan od fenomena otoka je i Rikavica, skrivena špilja kojoj je samo trećina iznad mora. Za vrijeme oseke do Rikavice se može doplivati, ali kad se digne razina mora potrebno je zaroniti. Zvuk koji stvara vjetar dok se provlači kroz sifone, odnosno otvore u stijenama podsjeća na riku lavova ili nekih drugih, divljih životinja, a za vrijeme snažnih valova more pršti poput gejzira.

Bacite oko na Romeovu galeriju fotografija i uživajte u predivnim kadrovima Odisejevog otoka... 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju