Prekrasni klanci Lumbier i Arbayun nalaze se u Navari, oko 40 kilometara od Pamplone. Ove spektakularne klance isklesale su vode rijeka Irati i Salazar koje su protjecale milijunima godina.

Lumbier je vapnenački kanjon i proglašen je prirodnim rezervatom 1987. Izdubila ga je rijeka Irati, a dugačak je oko 1300 metara i strma okomica su mu zidovi koji su visoki 150 metara. Mnoge ptice grabljivice poput bjeloglavih supova žive u pukotinama ovog klanca.

Također je sigurno utočište za lisice, jazavce, veprove i druge životinje. Postoje dvije jasno označene staze kojima se lako može proći cijeli klanac. Rijeka Irati također je prizor za vidjeti, mijenja boju na različitim stazama i intenzivno je zelene boje na Vražjem mostu koji je najuža staza u klancu.

Možete sudjelovati u vodenim aktivnostima na splavi s obitelji ili uživati u promatranju ptica sa stotinama vrsta ptica koje žive u klancu. I naravno, tu su i spektakularni pogledi s različitih vidikovaca. Preporučujemo da posjetite Centar za tumačenje prirode u Lumbieru. Ovaj centar pruža sve informacije o ljudima i načinu života u Lumbieru i pruža dubinsko znanje o tom području.

Iz Pirineja dolazi moćna rijeka Salazar i presijeca planine stvarajući klanac Arbayun. Udaljen je oko 20 minuta vožnje automobilom od Lumbiera, ali je nepristupačniji od klanca Lumbier.

Vidici ovog klanca su neopisivi s gotovo 6 kilometara strmih okomitih zidova koji su visoki 400 metara. Klisura Arbayun okružena je zapanjujućom vegetacijom i pticama i životinjama svih vrsta. Proglašen je rezervatom prirode i posebnim zaštićenim područjem za ptice.

Staze oko ovog klanca nisu jasno označene. Također nema zaštite dok hodate ovim stazama pa treba biti oprezan jer su staze samo male hrpe kamenja. U najboljem panoramskom pogledu na ovaj klanac možete uživati sa čuvenog Mirador de Iso koji je betonska i sigurna platforma za stajanje.

I Lumbier i Arbayun Gorge dostupni su vijugavom planinskom cestom i imaju parkiralište i ploče na kojima možete pronaći razne informacije kada stignete na odredište. Mnogi ljudi rado unajmljuju motocikle za vožnju do ovih područja pa očekujte da ćete ih vidjeti na cesti, a i vi možete unajmiti jednog i s vjetrom u kosi uživati u prekrasnim čarima prirode.

Prava ljepota skrivena je unutra: Španjolska palača s čak 12 unutarnjih dvorišta Palacio de Viana, Španjolska - 11 Palacio de Viana, Španjolska - 2 Palacio de Viana, Španjolska - 3 +7 Palacio de Viana, Španjolska - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju