Kada nam netko spomene Škotsku, prvo na što pomislimo su zelena polja i tamno pivo. No, danas otkrivamo kanjon Finnich nedaleko od Glasgowa koji osim bajkovite škotske atmosfere i stijena obraslih intenzivno zelenom mahovinom skriva nesvakidašnji prizor.

Samo 40-ak minuta vožnje od Glasgowa i desetak minuta udaljen od Lomond jezera i istoimenog nacionalnog parka, u vodenim brazdama istočne Škotske nalazi se mjesto zvano Vražja propovjedaonica. Dio je kanjona Finnich poznatog po rijeci crvene boje, a koji iz godine u godinu privlači sve više posjetioca.

No, zašto je dobilo takav ''vražji'' naziv? Ime je bilo inspirirano velikim gljivolikim kamenom koji je, uz cjelokupnu ''grešničku'' atmosferu u kanjonu, nekoga nagnao na pomisao da bi ovdje moglo biti kakvo opskurno okupljalište, pa bi samim time i kamen mogao poslužiti kao propovjedaonica Nečastivog. Maštovitim pričama nije bilo kraja, došlo je i do toga da je kamen služio vješticama kao stol za egzekuciju.

Međutim, ovaj predivni kanjon ima sasvim logično objašnjenje iza, tj. ispod svojih crvenih voda. Riječ je o pješčenjaku, vrsti crvenkaste stijene koja njegovim vodama daje ovu neobičnu boju.

Nije pomogla ni činjenica da sklisko kamenje čini cijelo mjesto opasnim za bilo kakve pokušaje hoda van utabanog puta, pa je i to kamenje dobilo naziv ''đavolje stube''.

Mističnoj atmosferi pridonose i visoke stijene kanjona koje ga čine mračnijim i sablasnijim, zbog čega se većina posjetioca odlučuje doći dok je još sunčan dan – prizor sunčevih zraka kako se pokušavaju probiti kroz krošnje i stijene prekrasan je prizor. Sretno s hvatanjem sunčanih dana u Škotskoj!

Zahvaljujući intrigantnom nazivu i prije svega nadrealno lijepoj prirodi, privukao je pozornost redatelja pa je dobio ulogu u seriji Outlander te filmovima Kralj Arthur i Detective Pikachu iz 2019. godine. Od tada je broj znatiželjnika naglo narastao: svake godine ovdje navrati gotovo 100 000 posjetioca.

Nekome se očito nije sviđala ideja da turisti ovdje dolaze – da li je to zbog đavolje reputacije ili očuvanja netaknute prirode, ne znamo. Prije nekoliko godina dotična osoba postavila je bodljikavu žičanu ogradu na ionako mali ulaz i time zakomplicirala život posjetiocima koji ju unatoč tome preskaču. No, neka ljubazna duša ju je obložila debelim ručnikom da se posjetioci ne porežu prelazeći ju.

Ovog ljeta intervenirala je i lokalna vlast koja je na nekoliko tjedana zabranila pristup posjetiocima dok se ne nauče pameti i prestanu parkirati aute uz rub litica, dovodeći svoje i tuđe živote u opasnost.

Čini se da je u ovom vražjem prolazu uistinu sve zlo i naopako, ali nekako smo i dalje znatiželjni – stavljamo ga na popis stvari za vidjeti u Škotskoj, oprezno naravno.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju