Ove smo zime odlučili ići na skijanje. Istraživali smo i pronašli gdje ćemo u susjedstvu pokazati naše skijaško iskustvo. Pripremite pancerice, skije, kacigu, rukavice i skijaško odijelo i idete s nama u Srbiju, gdje vas čeka Stara planina obavijena snijegom. Evo savjeta.

O Staroj planini

Nazivaju je još i Balkan planina, a mnogi govore da je jedna od najljepših prirodnih ljepota Srbije. Super je što tamo čak pet mjeseci u godini možete pronaći snijeg, pa je idealna za skijanje. Proglašena je zaštićenom i kategorizira se kao park prirode. Najviši joj je vrh, a ujedno i najviši u Srbiji, Midžor, a visina mu iznosi 2169 metara. Osim skijanja i snowboardanja, ovdje možete uživati i u planinarenju, a dok vremenske prilike to dopuštaju, u pogledima s visine možete uživati i ako letite zmajem ili paraglajderom.

Za sve one koji žele preskočiti skijanje i upoznati čudesnu planinu u proljeće ili ljeto, moramo javiti dobre vijesti... Popularni Highlander ovog se lipnja održava upravo na Staroj planini, pa ako ste za avanturu kao što je bila ona s koje smo vam se javljali s Velebita, brzo rezervirajte svoje mjesto na Highlander Stara planina. Mi već spremamo ruksake. ;)

Dobre vijesti! Highlander avantura širi se na Bosnu i Srbiju Highlander Velebit - 49 HIGHLANDER Velebit Highlander Velebit - 35 +14 Highlander Velebit - 49

Gdje se nalazi Stara planina i kako do nje doći

Stara planina smjestila se u istočnoj Srbiji i prirodna je granica prema Bugarskoj. Od Beograda je udaljena 330 kilometara, a od Zagreba 735 kilometara. Ako se odlučite na putovanje automobilom iz Zagreba, bit će vam potrebno oko 8 sati za dolazak na odredište. Ukupan trošak za gorivo i cestarine iznosi 600 kuna, od čega ćete cestarinu platiti 130 kuna. Većinu puta vozite se autocestom Zagreb - Beograd i Beograd - Niš, stoga će vam putovanje biti ugodno. Ipak, dio puta vozit ćete i po lokalnim cestama, stoga se pripremite.

Snijeg na Staroj planini

Kao što smo već spomenuli, snijeg na Staroj planini možete pronaći čak 5 mjeseci u godini, što je za skijaše izvrsno. Snijeg često padne već s prvim danom jeseni, stoga se tamo već zimska atmosfera na veliko zahuktala. No i ako prirodnog snijega nema u dovoljnim količinama koje će vam osigurati bezbrižno spuštanje, ne brinite se jer topovi će riješiti stvar.

Cijene ski passova

Ako ćete ovdje doći i samo se skijati uz uvjet da ste smještaj već riješili, za ski pass koji će vam omogućavati ulazak na skijalište 6 dana izdvojit ćete oko 540 kuna. Naravno, cijena ovisi o terminu koji ste odabrali, zato uvijek prije provjerite. Dnevni ski pass za odrasle u glavnoj je sezoni oko 140 kuna, a za djecu 110 kuna.

Smještaj

Kad ste na planini, možete se odlučiti između tri smještajna objekta: Hotel Stara planina, Hotel Babin zub ili Planinarski dom Midžor. U Hotelu Stara planina dostupni su deluxe apartmani, standardne dvokrevetne sobe, junior apartmani i family apartmani. Hotel Babin zub nudi dvokrevetne i trokrevetne sobe te apartmane, a Planinarski dom Midžor sobe s 3 do 9 kreveta. Cijene možete provjeriti ovdje, a popis ostalih smještajnih objekata ovdje.

Skijanje na Staroj planini

Ski centar Stara planina sastoji se od skijališta Babin zub, na kojem je dostupna žičara Konjarnik kao četverosjed s pokretnom trakom za ukrcaj do 1400 skijaša na sat, a guštati možete i uz ski lift – sidro Sunčana dolina, čiji je kapacitet 1200 skijaša na sat. Ako sa sobom vodite djecu, dostupan vam je dječji ski vrtić u sklopu hotela Stara planina.

Istražite još i lokaciju Jabučko ravnište, gdje se nalazi prva u pogon puštena gondola u Srbiji. U njoj se od hotela prema ostalim žičarama i stazama može prevoziti do osam osoba, a na tom dijelu skijališta možete doći i do Babina zuba žičarom Rudine. Skijati možete na više od 13 kilometara staza različite težine, a oni koji si na skijama ili snowboardu vole dati oduška mogu to učiniti na stazi za slobodnu vožnju.

Ukupno je pet ski liftova, najteža staza ima 3 kilometra, ona srednje težine 3, dok je najjednostavnija dužine 7 kilometara - dovoljno za uživanje! Vidimo se na nekoj od staza!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju