Tko god je posjetio Dublin i prošetao njegovim ulicama, teško da je mogao izbjeći ili promašiti poznati most O'Connell. Most koji prelazi rijeku Liffey nalazi se u samom centru grada, na istoimenoj ulici O'Connell koja vodi prema spomeniku zvanom – pogađate – O'Connell.

Jednostavan i elegantan, most je osvijetljen romantičnim starinskim lampama a duž njega posađeno je drveće koje razdvaja dvije strane ceste. I tu je njegova jedina „mana“ – zbog gustog prometa ovdje zna biti pomalo kaotično i bučno. Tu prolaze pješaci, automobili, biciklisti, motori i autobusi.

Upravo to je ono što ga čini posebnim: ovaj most je širi nego što je dulji, i kao takav je jedan od rijetkih u Europi koji je otvoren za promet, a takvih netipičnih dimenzija. Danas je širok 50 metara, a dugačak 45 metara.

Originalno je most podignut krajem 18. stoljeća, no zbog potrebe da se rastereti promet je proširen sredinom 19. stoljeća. Ime je dobio po političaru Danielu O'Connellu koji je u 19. stoljeću zbog svog angažmana u obrani interesa katoličkih Iraca prozvan „Osloboditeljem“. Inače, ovaj most je i mjesto radnje u romanu Ulysses slavnog irskog pisca James Joycea.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju