Engleska nudi more atrakcija vrijednih pažnje, bilo da je riječ o zgradama iz Viktorijanskog doba ili prirode. Naravno, dobar dio toga otpada na London, no može se pronaći i prilično mnogo toga i u ostalim mjestima...

Big Ben

Na vrhu većine popisa stvari koje treba vidjeti u Londonu su - Zgrada parlamenta i Elizabetin toranj, poznatiji kao Big Ben. Do 2012. Elizabetin toranj se zvao „Clock Tower“, ali je preimenovan u čast Elizabete II, nedavno preminule kraljice koja je ušla u povijest kao jedini monarh koji je proslavio dijamantni jubilej. I da, kod Big Bena treba biti jasan. Iako svi za toranj u pravilu kažu Big Ben – Big Ben je pravilno govoreći, ime sata u tornju.

City of London City of London (Foto: Getty Images)

City of London

Moderni neboderi smješteni u londonskom Cityju redefiniraju obrise grada i privlače ljubitelje arhitekture iz cijeloga svijeta. No, jeste li znali da je londonski City najstarija četvrt glavnog grada? Ipak, ne djeluje ni blizu staro jer je dva puta uništeno i obnovljeno: jednom nakon Velikog požara u Londonu 1666., a drugi put nakon bombardiranja tijekom Drugog svjetskog rata.

Kineska četvrt

Jedno od najživljih i najdinamičnijih mjesta u Londonu, četvrt Chinatown, omiljena među lokalnim stanovništvom i turistima, utočište je za gurmane i ljude koje zanima azijska kultura. Lako je obići kinesku četvrt pješice i uočiti sve ukrase prilagođene Instagramu i autentične restorane. Prilikom posjeta nemojte propustiti zvijezdu okruga — četvrta vrata u ulici Wardour, najveća kineska vrata u zemlji.

Prirodoslovni muzej u Londonu

Posjet Prirodoslovnom muzeju u Londonu nezaboravno je iskustvo. Mjesto će oduševiti svakoga svojim veličanstvenim interijerom, svjetski poznatom galerijom dinosaura i jedinstvenim događajima, poput tihih disko zabava ili satova joge. Planirajte svoj posjet unaprijed kako biste vidjeli omiljene znamenitosti poput zadivljujućeg kostura plavog kita koji visi sa stropa u ulaznom hodniku!

Klifovi sedam sestara

Odmah nakon posjeta Londonu, uputite se do Sedam sestara, niza morskih litica boje krede na obali Engleskog kanala u jugoistočnoj Engleskoj. Pješačenje u plićaku dijelom netaknute obale pružit će vam nezaboravno iskustvo i dramatičan pogled na svijetle bijele litice.

Lake District

Krenite u razgledavanje krajolika koji izazivaju strahopoštovanje i istraživanje najvećeg nacionalnog parka u Engleskoj. Popularno turističko odredište, Lake District poznato je po kristalno čistim jezerima, surovim planinama i fantastičnim pješačkim stazama. Ova prirodna lokacija nudi mnogo i ako se umorite od slikovitih pogleda. Lake District inspirirao je velike pisce, poput Williama Wordswortha, Beatrix Potter i Johna Ruskina, i sačuvao je svoju bogatu povijesnu baštinu u kojoj možete učiti o njihovim životima.

Stonehenge

Stonehenge, prapovijesni spomenik u ravnici Salisbury u Wiltshireu, jedno je od najpoznatijih i najprepoznatljivijih arheoloških nalazišta u Engleskoj. Sastoji se od masivnog okomitog kamenja raspoređenog u krugove i na čijem se vrhu nalazi spojeno kamenje. Mjesto je i dalje misterij, a stručnjaci se ne mogu složiti oko jedne teorije zašto je kamenje tamo postavljeno. Arheolozi vjeruju da je za njegovu izgradnju bilo potrebno 1000 godina. Stonehenge je bio i još uvijek je sveto mjesto - čak i danas se druidi i pogani ovdje okupljaju kako bi proslavili zimski i ljetni solsticij.

Funte na sunce: Englesko selo bez automobila koje je imalo jako dobar razlog da počne naplaćivati ulaz Clovelly - 1 Clovelly - 2 Clovelly - 3 +1 Clovelly - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju