Kanjon Vintgar (Vintgar Gorge) isklesala je kristalno čista rijeka Radovna samo par kilometra dalje od jezera Bled, u Nacionalnom parku Triglav. Danas je to jedna od najpopularnijih destinacija u okolici Bleda, pa ipak – mnogi posjete Bled ne znajući što je iza ugla.

Kanjon je ponegdje visok od 50 do 100 metara, a put kroz njega prati drvenu stazicu koja u jednom trenutku dovodi do prelijepih slapova visokih 13 metara (prigodnog imena Šum) i velikog kamenog mosta iznad kanjona.

Mlado izletište

Sve do kraja 19. stoljeća ovo područje najvećim dijelom uopće nije bilo pristupačno. Tek 1891. godine temeljitije ga je istražio Jakob Žumer. Sa sobom je poveo fotografa i počela je nova etapa u povijesti ovog mjesta.

Samo dvije godine poslije izgrađeni su vidikovac, staze i mostovi, te je ubrzo nakon toga kanjon otvoren javnosti. Ako ste već bili u hrvatskom kanjonu Kamačnik i oduševili se, onda će vam se i kanjon Vintgar definitivno svidjeti.

Smaragdna, lagana šetnja za pamćenje

Kanjon je moguće obići u kraćoj šetnji od sat vremena, ali najbolje ćete ga doživjeti ako samo još malo protegnete noge po kružnoj stazi koja vas vraća na početak. U tom slučaju prošetat ćete oko 3 kilometra dugu stazu, a uz razumne pauze za fotografiranje šetnja traje oko 2 sata.

Početna (i izlazna) točka smještena je kraj restorana u kojem se možete okrijepiti ručkom i kavom. Tijekom turističke sezone od jezera Bled do kanjona svakodnevno vozi shuttle bus za svega 1 euro.

Lijepa i lagana, prigodna je za sve a pruža pogled u prirodu koju ćete pamtiti zauvijek - stoga ju nemojte zaboraviti kada budete u susjedstvu. Prije izleta svakako posjetite njihovu službenu stranicu jer je kanjon otvoren samo u sezoni lijepog vremena.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju