Prekrasne bijele plaže, kristalno plavi ocean i fantastični hoteli nikad se ne zaboravljaju. No, ono što svakako treba iskusiti je lokalna hrana i kultura...

Otok je dovoljno velik da se ne osjeti prisutnost američke vojske na sjeveru, ali opet dovoljno malen da se za 40 minuta može autom doći s jednog kraja na drugi. Južni dio otoka prepun je starih mostova izgrađenih za vrijeme španjolske vlasti i prekrasnih vodopada. Svakako posjetite maleno selo Umatac koje se nalazi omeđeno brežuljcima i prekrasnom bijelom pješčanom plažom. Vjeruje se da je na ovom mjestu Fernando Magellan 1521. godine prvi od bijelaca pristao na kopno, no Miguel Lopez de Legazpi, je četiri godine kasnije došao je na isto mjesto i time formalno proglasio ovo područje španjolskim teritorijem.

Ako ste željni istraživanja prirode, posjetite zaljev Fouha gdje se nalazi stijena koja se diže 150 metra u zrak. Chamorrosi vjeruju da je to mjesto kolijevka civilizacije, posljednje počivalište božice Fu’una koja je stvorila svijet zajedno s bratom Puntan. Otok se može bez problema istražiti autom, skuterom, biciklom ili pješice. Uvijek možete unajmiti vodiča koji će vas voditi biciklom po otoku, a za 100 američkih dolara možete unajmiti malenu jahtu i oploviti otok, promatrati dupine, roniti ili loviti ribu. Sashimi i hladno, nažalost, američko pivo su uključeni u cijenu.

Sraz mnogih kultura ovdje je doveo do nekih fascinantnih i jedinstvenih jela. Stanovništvo Guama čine 40 % autohtonih stanovnika Chamorroji, 25 % su Filipinci, a ostali su pridošlice s okolnih otoka, Azijati i bijelci. Ta raznolikost može se vidjeti na svakom koraku, ali i okusiti na svakom tanjuru. Više od 200 godina pod Španjolskom zastavom, vlastito nasljedstvo i trenutačna Američka kontrola, doveli su do bezbroj jedinstvenih jela, kao što je na primjer - Chorizo Breakfast Bowl. Radi se o slasnom spoju pikantne Chorizo kobasice, pohanog luka, rajčice, riže i jaja. Savršeno lokalno jelo koje svakako morate probati je crvena riža, koja svoju boju i jedinstven dimljeni okus dobiva tako što se kuha u vodi s crvenim sjemenkama drva achiote. Za desert se preporučuje banana pržena sa smeđim šećerom, hrskava izvana, a mekana iznutra.



Guam se natječe s prirodnim ljepotama Havaja i bogatstvom plaža na Bahamima, ali nudi i puno više od toga - autentičan, ukusan i kulturno bogat bijeg od svakodnevice za koji nikad ne biste znali da čeka upravo na vas. Ako ste osvojili jack-pot, eto ideje, Havaji su so last season...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju