1. West 57, New York
Ovo je jedna od rijetkih novih futurističkih stambenih zgrada u New Yorku, koja privlači svojom arhitekturom. Ima 600 stanova, a smještena je u srcu Manhattana. Iako nije u potpunosti završena, gradnja je pri kraju te će zgrada biti useljiva do 2015. godine.

2. Atomium, Bruxelles
Zgrada Atomiuma je od svoje izgradnje do danas postala prepoznatljiv simbol Europskog sjedišta. Izgrađena 1958. godine za potrebe Briselskog World Faira, visoka je 102 metra i napravljena od nehrđajućeg čelika. Sve kugle na strukturi mogu se posjetiti pomoću stepenica koje se nalaze u cijevima koje ih spajaju.

3. Bullitt Centar, Seattle
Ova zgrada nije tipična futuristička zgrada s puno stakla i spektakularnih vizualnih elemenata, no radi svoje funkcionalnosti smatramo kako zaslužuje biti na ovom popisu. Zgrada se napaja pomoću solarnih panela, a vrt na krovu zgrade je napravljen tako da prikuplja kišnicu koju zatim pretvara u pitku vodu.

4. Palazzo Lombardia, Milan
Palazzo Lombardia je smještena u središtu Milana, a to je poslovna zgrada koja sadrži zaista impozantne eko-friendly sadržaje. Kompletna zgrada se grije zahvaljujući geotermalnom sustavu grijanja.

5. Galaxy Soho Building, Beijing
Ova je građevina izgrađena ne tako davne 2012. godine u Kini, a sastoji se od četiri dijela povezana spektakularnim i elegantnim krivuljama (mostovi i platforme). Pri gradnji su korišteni aluminij, staklo, kamen i nehrđajući čelik.

6. Burj Khalifa, Dubai
U Dubaiju se nalazi nekoliko zgrada, koje kao da su izgrađene u budućnosti, no najimpozantnija od njih je svakako Burj Khalifa. To je ujedno najviša samostojeća struktura na svijetu koja ruši puno svjetskih rekorda.
 
7. Al Bahar Towers
Ova zgrada ima zanimljiv sustav sjenice koja se okreće oko zgrade kako se sunce kreće po nebu. Cijela zgrada je građena na temelju ekoloških principa i standarda, a smanjuje ispuštanje emisije CO2 za čak 40%.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju