Nekada željeznička žila kucavica koja je Europu povezivala s Jadranskim morem, Šarganska osmica sada je muzejsko-turistička atrakcija koja u 15 kilometara prolazi tunele, mostove i razne prirodne ljepote tvoreći osmicu kako bi lakše savladala 300 metara nadmorske visine. Jeste li čuli za nju?

Građena 20-ih godina 20. stoljeća

Mokra Gora, dolina u zapadnoj Srbiji, smjestila se između planina Tare i Zlatibora, a na nju se nadovezuje Šarganski prijevoj. Uzbudljiv, stjenovit i strm teren probija željeznička pruga Šarganska osmica, koju su počeli graditi još početkom 20-ih godina 20. stoljeća, a koja je nekada prolazila sve od Užica prema Višegradu i prema moru i Dubrovniku. Danas je ona atrakcija koju turisti rado posjećuju.

Nostalgična vožnja

Nepunih 50 godina kroz prekrasni se krajolik i nadmorsku visinu od 300 metara probijao prepoznatljiv Ćira, parna lokomotiva koja je putnike prebacivala od stanice Mokra Gora do stanice Šargan Vitasi. 20 godina nakon što se ugasio, ponovno se javila želja za zvukom vlaka koji se probija kroz mirne planinske predjele. Prvo je bio Ćira, a naslijedila ga je Nostalgija, sada turistička atrakcija koju rado posjećuju svi uzrasti.

Po broju mostova i tunela jedinstvena u Europi

S obzirom da je imala podosta težak zadatak, na kratkoj relaciji prevladati nadmorsku visinu od 300 metara, pruga koja spaja Mokru Goru i Šargan u obliku je osmice, a prema tome je i dobila ime. To možete vidjeti samo iz zraka, dok iz samog vagona možete uživati u prekrasnim pogledima, brojnim tunelima, mostovima i stanicama za uživanje po kojima je Šarganska osmica jedinstvena u Europi.

Stanica na kojoj nikad nije bila prodana nijedna karta

Šarganska osmica dugačka je otprilike 15 kilometra, a vožnja Nostalgijom traje oko dva i pol sata. Na tom putu prolazi i nekoliko stanica od kojih je jedna Jatara, stanica na kojoj dosad nikad nije prodana nijedna karta. Polazeći s Mokre Gore, staje se na stanici Jatari, Golubić i Šargan Vitasi. Stanica Golubić izgrađena je za snimanje filma Život je čudo, pa postanite dio filmske priče.

Više informacija o vožnji Šarganskom osmicom pogledajte ovdje.  

Bazen velik poput oceana: Osvježenje u kilometar širine i 3,5 metara dubine San Alfonso del Mar, Čile San Alfonso del Mar, Čile San Alfonso del Mar, Čile +3 San Alfonso del Mar u Čileu - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju