Coconut Creek nevjerojatno je mjesto kojeg s razlogom zovu svjetskom prijestolnicom leptira. Upravo ovdje, na južnim obalama Floride i sat vremena od centra Miamija, nalazi se nestvarno lijep park poznat kao Butterfly World ili Svijet leptira.

Na velikom imanju nalaze se šest različitih vrtova, slapovi, fontane i jezerca, dva muzeja, ZOO s kukcima, laboratorij… Te naravno, čak 20 000 leptira (80 vrsta) sa svih strana svijeta. Time je ovaj park postao i najveći park leptira na svijetu.

Osim leptira, ovdje možete vidjeti i mnoštvo egzotičnih vrsta ptica, škorpiona, moljaca, kukaca kornjaša, osa, bogomoljki… U laboratoriju posjetioci mogu vidjeti različite faze kroz koje leptir prolazi prilikom odrastanja – od jajašaca, preko gusjenica do kukuljica.

Ovdje živi jedan od najvećih leptira na svijetu čija su tirkizno plava i crna krila raspona od 25 do 28 centimetara (veće od ljudskog dlana).

Za obići cijeli park bit će vam potrebno barem dva sata, a često i više - ovisno o tome koliko vas opčine životinjice psihodeličnih krila, i koliko strpljenja imate s fotoaparatom u ruci.

Kako sami kažu, Svijet leptira je „hobi jednog čovjeka koji se oteo kontroli“. Ronald Boender još kao dijete bio je fasciniran leptirima i svoju ljubav koja je trajala cijeli život, odlučio je materijalizirati po odlasku u mirovinu.

Započeo je s uzgojem domaćih leptira i gradnjom kućica za leptire, a potom nastavio s prekooceanskim putovanjima kako bi upoznao i dovezao egzotične vrste i podigao botaničke vrtove koji će im odgovarati.

Park je otvoren 1988. godine, a uslijedila je i inicijativa „Vratimo leptire“ tijekom koje su držali edukacije i dijelili besplatne materijale za gradnju vrtova onima koji su htjeli privući leptire u svoje parkove.

Posjetioci ističu kako je jednako oduševljavajuće iskustvo za djecu i za odrasle, pa se i cijena od skoro 30 dolara po osobi isplati. Ipak je ovo utočište životinja koje se financira prodajom ulaznica pa su mnogi i više nego voljni sudjelovati u projektu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju