Kažu da su Zapadnjaci štedljivi i disciplinirani, a u vezama i odnosima pomalo hladni i ne odveć poznati po sladunjavim ili grandioznim romantičnim gestama. E, pa, njemački kralj George V srušio bi sve ove predrasude.

Ovaj vladar iz engleske obitelji bio je posljednji kralj njemačkog grada Hannovera u 19. stoljeću. A kao pravi romantik, svojoj supruzi Marie od Saxe-Altenburga za 39. rođendan je poklonio – dvorac! Danas njegovo ime upućuje na gestu na kojoj bi svatko pozavidio: Marienburg.

Smješten je na brdu na visini od 135 metara i okružen gustom šumom u miru netaknute prirode. Za bajkovito neogotičko ruho bio je zaslužan utjecajan i ugledan arhitekt Conrad Wilhelm Hase koji se pobrinuo da raskošno zdanje bude ugodno svim osjetilima. Možda ovo zvuči čudno, no valja podsjetiti na činjenicu da je sam kralj bio slijep.

Mnoštvo detalja, ukrasa i reljefa po unutrašnjosti trebali su omogućiti i samom kralju da na dodir osjeti raskoš i ljepotu koja je stvorena njegovom idejom. Čini se da je arhitektu u tome uspjelo jer je kralj prozvao dvorac „svojim malim Eldoradom“.

Nažalost, zbog burnih političkih prilika, kraljevska obitelj nije mogla dugo uživati u svojoj rezidenciji. Pobjegli su u egzil u Austriju, no dvorac je ostao u privatnim rukama pa je zahvaljujući trudu i angažmanu svojih nasljednika dobro podnio zub vremena. Uz povremenu obnovu zadržao je svoj originalni izgled, a na slavne dane podsjećaju uspomene poput galerije slika ili Kraljičine knjižnice, sobe koju mnogi smatraju najljepšim dijelom dvorca.

Dvorac se nalazi svega 30-ak kilometara od njemačkog grada Hannovera, a danas se u njemu odvijaju brojne izložbe i koncerti. Stoga, ako vas put navede u blizinu, nemojte propustiti posjetiti dvorac koji mnogi smatraju jednim od najromantičnijih dvoraca sjeverne Njemačke.

Tamnica, muzeji i policija na vodi: Njemački „grad skladišta“ pružit će vam potpuno novi turistički ugođaj Speicherstadt, Hamburg, Njemačka - 1 Speicherstadt, Hamburg, Njemačka - 2 Speicherstadt, Hamburg, Njemačka - 12 +8 Speicherstadt, Hamburg, Njemačka - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju