• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #savjeti za putovanja

Putopis jednog kuhara: Od restorana u Pekingu do Kineskog zida

Nikola je krenuo kulinarskim putevima i uz pomoć hrvatsko- kineskih prijateljica upoznao je restoransku ponudu 'košnici' milijunskog Pekinga. Kako je bilo na Kineskom zidu i kako se proveo na žičari smrti doznajte u današnjoj 'epizodi'. Putujte s Nikolom!

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 27.08.2013 09:40 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Smještam se u jednom malom slatkom hostelu izvan centra Pekinga pod imenom Sunlitun Youth Hostel. Htio sam svaki grad upoznati kroz malo drugačije oči. Više se vodim za avanturom i upoznavanjem ljudi tijekom puta. Turstički način provoda nekog odmora mene ne zanima ni najmanje.

U trendu Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna Tulsi - 5 Lijek iz vrta Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi Čokoladne kocke Savršenstvo bez mane Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom

Smještam se i krećem u avanturu. Peking! Grad energije, dinamičnosti, prometnog kaosa i smoga. Ovo su riječi kojima bih opisao ovaj grad. Proveo sam u njemu samo 5 dana i mislim da mi ne bi bilo dosta čak ni 50 godina da otkrijem svaki njegov kutak. Grad broji više od 20 miljuna ljudi, jednako toliko bicikla i recimo da čak polovica vozi neki auto. Strpajte sve to u jedno područje i dobivate pravi melting pot ideja, energije, hrane i prometnog kaosa.

Posjetio sam par lokacija najviše vezanih uz Pekinšku hranu. Poznati Night Market upoznao me s raznim kukcima i ostalim sličnim delikatesama. Škorpioni, crvi, iznutrice, wok, rezanci… Kulturni šok. Ovo je prava kineska hrana. Čudna, ali opet privlačna. Moram napomenuti da su Kinezi jako ponosni na svoju hranu i da joj odaju posebnu pozornost prilikom pripreme.

Kupujem neke fritule od banane i ostajem razočaran, bile su premasne. Ulje je doslovce curilo iz njih. Odbijen tom činjenicom da mi se jednostavno ne jede ulje, bacam ih u smeće i krećem dalje. Pecam Baozai, poznato kinesko jelo koje se sprema na pari. Tijesto koje teksturom podsjeća na mlince, a okusom nešto između tjestenine i kruha, često je punjeno raznim namirnicama. Od vege verzija do onih pravih mesnih sa svinjetinom ili govedinom. Uzimam svinjeću verziju i dobivam 5 ogromnih komada za 15-ak kuna. Ova stvar je božanstvena. Mekano tijesto preliveno umakom od soje i vruće sočno punjenje daju pregršt okusa u svakom zalogaju. Ovo bih mogao jesti svaki dan bez da se imalo bunim. Okusu se pridaje više pažnje nego izgledu samog jela, što mi zapravo i ne smeta.

Tijekom mog boravka u Pekingu, javila mi se Franka, Šibenčanka koja već 8 mjeseci radi za China Radio International. Ljubazno mi se ponudila da me provede kroz najbolje pekinške food spotove i pokaže pravu stranu Pekinga. Naša prva postaja je Mr.Shi's Dumplings. Jedan od najboljih restorana Pekinga koji nudi autentične kineske dumplinge, kugliceod tijesta punjene s puno varijacija. Opet od vege verzija s jajima pa sve do teletine s porilukom. Navodno imaju i verziju sa sirom, ali ne zanima me taj zapadnjački pristup toj kuhinji, tu sam da otkrijem pravu kinesku hranu. Jiao Jzi slični su baozaima, ali je tijesto potpuno drugačije i tanje. Radi se slično kao ravioli te postoji kuhana i pržena verzija.

Franka i njezina kolegica Dunja, koja je zapravo Kineskinja s hrvatskim imenom, naručuju svoje najbolje verzije i objašnjavanju način jedenja istih. Jede se tako da se svaki dumpling prije probavanja umoči u kombinaciju rižnog octa i ljutog umak. Ove male stvarčice su božanstvene. Svaki se topi ustima i ostavlja dugi trag snažnog i finog okusa. Jak umami diže cijelo jelo na novu razinu i vodi vas u potpuno novu avanturu u vašim ustima. Čak sam imao čast i upoznati slavnog Mr.Shija koji drži ovaj restora i isprobati sam napraviti par dumplinga u njegovoj kuhinji. Koje iskustvo... Moram napomenuti još da je atmosfera ulice na kojoj smo jeli bila kao iz filma. Kinezi do nas peru veš, susjeda do prži rižu u woku... Fenomenalno, pravi doživljaj Kine.

Cure su me odvele do još nekoliko restorana koji nude pravu lokalnu kuhinju. Pekinška patka koja je totalno drugačija od one kakva se sprema u Zagrebu, pravi kineski sočan roštilj koji se topi u ustima... Jedan od njih, poznatiji kao muslimansko-kineski restoran (Kinezi daju veliku slobodu i prava manjinama) bio je pravo otkrivenje. Opet spojevi okusa koji su mi bili nepoznati, čudni, a opet su ispali tako ukusni. Opet se totalno vidi utjecaj muslimanske kulture na kinesku, melting pot, fusion... Cure, hvala Vam na ovom provodu, zahvalan sam Vam do srca!

Moram napomenuti da sam imao još i prilike posjetiti nekoliko poznatijih lokacija u Pekingu, uključujući i Tiananmenski trg, Zabranjeni grad te slavni Kineski zid koji jednostavno ostavlja bez daha. Iako je Kina poznata po ovim nabrojenim lokacijama, moja avantura je otkrivanje novih okusa i mirisa pa neću opisivati kinesku arhitekturu i povijest, za takve stvari Vas upućujem na wikipediju.

Što pak tiče Kineskog zida, nema okus, možda neki čudan miris, ali je definitivno impresivan. Probijanjem kroz gusto grmlje na neobnovljenom dijelu zida, koji sam odabrao jer me ne zanimaju turistička područja, dolazim do čistine. S tog mjesta, pogled vam puca kilometre daleko. Ispred vas pružaju se ogromne planine pune vegetacije i obavijene maglom. Ili smogom iz Pekinga. Nisam siguran, nazovimo to smogomaglom. Osjećaj koji vas preplavljuje u tom trenutku totalno je neopisiv i treba ga jednostavno diživjeti prije smrti. Kad umrem, spalite me i prospite moj peopeo na ovom mjestu! Ima nešto čarobno i mistično na njemu.

Pun dojmova iz Pekinga, krećem dalje. Sljedeća točka na karti, Pingyao! Puno, puno manji grad poznat po svojoj starosti. Navodno već stotinama godinama nije izgrađena nova zgrada unutar njegovih zidina. Ako je grad star, mora biti da je i hrana ostala netaknuta. Baš me zanima što kriju njegove zidine.

Pozdravi z vrućeg Pekinga.

  • #savjeti za putovanja
  • #Nikola Lesar
  • #nikola
  • #Lesar
  • #putopis
  • #jednog
  • #kuhara
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Pravac Grubišno Polje
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Majmunski kruh recept
Ljepljiv i sočan
Majmunski kruh: Ne znamo je li zabavnije raditi ga ili jesti, ali savršen je izbor uz kavu
10 zanimljivosti o europskoj državi bez vojske od čijih stanovnika dulje žive jedino Japanci
Stari patuljak
10 zanimljivosti o europskoj državi bez vojske od čijih stanovnika dulje žive jedino Japanci
Znate li koji su? Europski glavni gradovi koji nemaju svoj aerodrom
Kako putovati
Znate li koji su? Europski glavni gradovi koji nemaju svoj aerodrom
Složenac sa slatkim krumpirom recept
Slasno i slatko
Jelo od slatkog krumpira bez kojeg Amerikanci ne mogu provesti četvrti četvrtak u 11. mjesecu
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Užas u Zagrebu! U centru grada napadnuta novinarska ekipa N1 televizije
oglasio se GONG, HND, vlada...
Užas u Zagrebu! U centru grada napadnuta novinarska ekipa N1 televizije
U stanu u Viškovu kraj Rijeke pronađen mrtav muškarac, žena u bolnici
POLICIJA ISTRAŽUJE
Cure detalji drame kod Rijeke: U stanu pronađen mrtav muškarac, žena prevezena u bolnicu
Masovna makljaža maskiranih muškaraca na zagrebačkom trgu: "Svi smo šokirani, policije nije bilo nigdje"
ima uhićenih
Masovna makljaža maskiranih muškaraca na zagrebačkom trgu! Napadnuti učenici iz Dalmacije koji su došli na Interliber
show
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Marino Vrgoč predstavio pjesmu "Snovi"
"Snovi"
Poslušajte pjesmu devetogodišnjeg Marina s kojom se Hrvatska vraća na važno natjecanje!
Chef Vukadin na snimanje MasterChefa došao u društvu sinčića
sinčić gabrijel
Isti tata! Chef Vukadin na snimanje MasterChefa doveo najslađeg gosta
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
6 simptoma zbog kojih trebate odmah napraviti krvne pretrage
Ne ignorirajte ih!
6 simptoma zbog kojih trebate odmah napraviti krvne pretrage
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Pokažite što znate!
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
tech
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Zastrašujući izgled
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Tek je počeo s radom
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
sport
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
razljutio španjolce
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
CRNA GORA – HRVATSKA Vatreni prvi put kod susjeda, evo kad je prijenos
uživo na Novoj TV i gol.hr-u!
CRNA GORA – HRVATSKA Vatreni prvi put kod susjeda, evo kad je prijenos
Hrvatska protiv Srbije na Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju: Policija zabranila posjet gledateljima
UEFA odredila
Hrvatska protiv Srbije na Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju: Policija zabranila posjet gledateljima
tv
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
U dobru i zlu: Probala ih je upozoriti, ali je šteta već napravljena
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Probala ih je upozoriti, ali je šteta već napravljena
Kumovi: Nema još puno vremena - moraju ga spasiti odmah
KUMOVI
Kumovi: Nema još puno vremena - moraju ga spasiti odmah
putovanja
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
novac
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
lifestyle
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
Kultne frizure 80-ih i 90-ih
Bile su hit
Nisu za zaborav: Odaberite najljepšu frizuru iz 80-ih i 90-ih
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
sve
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Slika nije dostupna

'Putopis jednog kuhara': Napokon u glavnom gradu Kambodže

Nakon ubojite vožnje, pješačenja po kiši i vožnje kroz blatnjavu rijeku na ogromnim valovima, konačno stižem u glavni grad Kambodže – Phnom Penh. Razlika između njega i ostalih glavnih gradova koje sam do sad imao prilike posjetiti je -ogromna...

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Putovanja

    Putopis jednog kuhara: Grad Mui Ne- super hrana i napokon sunčana Indokina

  • Slika nije dostupna Putovanja

    'Putopis jednog kuhara' završava vijetnamsku avanturu u gradu grijeha!

  • Slika nije dostupna Putovanja

    'Putopis jednog kuhara': Napokon u glavnom gradu Kambodže

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close