Želite napustiti svoju trenutnu svakodnevicu i okrenuti se drukčijem načinu života? Evo prilike: ne samo da biste se mogli preseliti na neke od najljepših, zabačenih otoka Škotske, već biste za to mogli biti i plaćeni. Ne, ne sanjate... Škotska vlada nudi ljudima 50 tisuća funti (oko 450 tisuća kuna) da se presele na otok po svom izboru.

Novac dolazi u obliku obveznice, s idejom da će prijavljeni koristiti novac za kupnju domova, pokretanje poslovanja i općenito pružanje poticaja otočnim zajednicama. Očekuje se kako će do 2026. godine oko 100 ljudi prihvatiti ovu ideju i preseliti.

No, na koje otoke možete preseliti? Pa, to zapravo nije navedeno, tako da vjerojatno možete aplicirati za bilo koji nedovoljno naseljeni škotski otok. Od Hebrida do Orkneyja, sve što će vam trebati da dobijete novce je navođenje dovoljno dobrih argumenata zašto baš vi zaslužujete novce i zašto ste se odlučili na posve novi život.

Iako biste mogli pomisliti kako su idejom svi zadovoljni, jer bi trebala potaknuti život i naseljavanje škotskih otoka, bilo je i kritičara. Neki su tvrdili kako bi škotska vlada umjesto ovakvih projekata trebala trošiti novac na stvari poput poboljšanja prijevoza i širokopojasne povezanosti, čime bi udaljene otoke učinili privlačnijima za život.

U svakom slučaju, sve detalje o ovom programu možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Na liticama iznad mora: Ponos Škotske koji su nudili američkom predsjedniku u znak zahvalnosti Culzean dvorac, Škotska - 1 Culzean dvorac, Škotska - 2 Culzean dvorac, Škotska - 3 +6 Culzean dvorac, Škotska - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju