Burano je gradić je u venecijanskoj laguni, zaljevu u Jadranskom moru čiji je najpoznatiji simbol, dakako – Venecija. No danas zaobilazimo Veneciju i hipnotizirano pratimo šarolike kućice koje nas gledaju s jednog od otočića. Do Burana nas vodi „vodeni autobus“ iz Venecije.

Karneval svaki dan

Izdaleka je već jasno po čemu je to mjesto tako posebno. Postoje šareni gradovi, a postoji i Burano. Živopisne, jarke i kontrastne boje redaju se duž obale: ljubičasta, crvena, roza, žuta, narančasta, plava, zelena… Možda je Venecija poznata po svom karnevalu, ali ovdje je karneval svaki dan.

Neki tvrde da su jarke boje bile samo praktična potreba ribara koji bi se po povratku s posla napili i lutali ulicama tražeći svoju kuću. Danas ofarbati kuću nije „sam tak“. Stanovnici koji žele kuću u određenoj boji najprije moraju tražiti dozvolu gradskih vlasti koje paze na ukupni dojam i estetiku grada, pa prema tome procjenjuju koje su boje dopuštene, a koje nisu.

Svaki turist i gost teško odabere kuću koja mu je najljepša, no mnogi ističu kako im je za oko zapela tzv. Casa Bepi ili Bepijeva kuća. Ona nije jednobojna, već je ukrašena geometrijskim uzorcima od kojih svaki dolazi u svojoj boji. Sve zajedno izgleda poput kakvog veselog afričkog uzorka.

Za one istančanog stila

Iako je bio dio moćnog Rimskog Carstva, sam po sebi ovaj gradić nije imao velik značaj ni privilegije kroz povijest. Tek krajem srednjeg vijeka došlo je njegovih 5 minuta, i to zahvaljujući lokalnim ženama. One su izrađivale čipku koristeći se iglama za šivanje.

Bila je to duga tradicija, no tek s modnim trendovima 16. i 17. stoljeća stekle su veću popularnost. Tada se ženski dio kreme društva rado kitio čipkastim uzorcima koji je pokrivao haljine, bluze, spavaćice, suncobrane, pa čak i nakit.

Danas ovu staru vještinu nastavljaju strojevi i malo je onih koji se još time bave. No u Buranu možete pronaći nekoliko mjesta na kojima će vam lokalne domaćice prezentirati vještinu izrade. Cijena takve čipke malo je paprenija, ali je i sama čipka osjetno kvalitetnija.

Život je lijep na Mediteranu

Burano je savršen za sve koji vole šetnje malim slikovitim mjestašcima uz more. Uske šarene ulice, kanali, osunčani trgovi s kafićima, prizori opranog rublja koje se suši na otvorenom i mačaka koje spavaju na prozorima, miris morske hrane iz restorančića… Treba li dalje nabrajati?

Stoga, ako planirate posjet Veneciji i ako vam prilike dopuštaju, svratite u Burano barem na jedan dan. Vrijedi uspomena i šarenih fotografija koje ostaju zauvijek.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju