Na prvu, ovu slatku uličicu šarenih fasada, kričavih prozorskih okvira i raslinja koje krasi zgrade ne bismo povezali s gradom u kojem se nalazi. Rekli bismo – Barcelona, Atena, možda Berlin. No, odaje ju nekoliko detalja poput crvene cigle i arhitekture samih zgrada.

Da, malo dvorište zvano Neal's Yard nalazi se u samom centru Londona, nedaleko od Britanskog muzeja.

Mnogi ju smatraju jednom od najljepših i najšarmantnijih ulica Londona, a još više njih uopće ni ne zna za nju. Dobro gledajte kada hodate gradom, jer da biste došli do nje, morate skrenuti u uski prolaz koji vas vodi u dvorište zaštićeno visokim zgradama, pa se ni ne vidi s glavne ulice. Pomalo gurnuta u stranu kraj svih poznatih atrakcija, k tome i malena pa teže uočljiva, ova ulica ipak iz godine u godinu privlači sve više obožavatelja.

Sve do nedavno dvorište je bila mračna rupa puna kontejnera i štakora u koju su stanovnici zgrada odlagali smeće. Dugo se govorilo o potrebi da se prostor prenamjeni u nešto ljepše i korisnije, a onda je uletio Nicholas Saunders s idejom oživljavanja prostora na jedan puno šareniji način.

Počelo je s njegovom trgovinom zdrave hrane, ali i podsmijehom sugrađana. „Pa Neal's Yard nije ni na karti!“, skeptično su odmahivali rukom. No, uz malo boje, malo metle i malo posađenog drveća cijeli prostor pretvorio se iz smrdljive mračne ulice u preslatko šik dvorište, oazu u kojoj cijele dane vladaju žamor, ugodna glazba i pozitivna atmosfera.

No, nije samo šarenilo ono čime se ističe. U dvorištu su smješteni kafići, frizerski salon, salon ljepote, restorančići, dućani… A ono što ih povezuje jest to da su orijentirani na održivu i etičku proizvodnju i ekološke standarde. Često organiziraju humanitarne akcije pomoći siromašnima, beskućnicima i udrugama za zaštitu ugroženih slojeva društva, životinja i prirode pa tako ručkom ili kavom ovdje možete nekome i barem malo pomoći.

Iako je danas zbog mjera zdravstvene zaštite dvorište utihnulo, njegove šarene fasade i kafići strpljivo čekaju bolje dane da opet zasjaju u punom sjaju. Kada taj dan dođe, sjetite ih se tijekom šetnje Londonom, naročito kada se zaželite malo šarenila u gradu kojem to baš i nije jača strana.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju