Italija je savršena za roadtripove. Prebogata je poviješću i kulturom, načičkana gradovima, pitoresknim selima i nevjerojatno raznolikom prirodom od divljine Alpa do Mediterana zaustavljenog u vremenu, s urednim vinogradima koji rastu iz fotogenične crvene zemlje tamo negdje između, pa možete i zatvorenih očiju uprijeti prstom u kartu Čizme i sigurno ćete odabrati dobro.

(Ne) morate vidjeti sve

Na vama je hoćete li se voziti u krug ili odabrati neko mjesto kao bazu iz koje ćete kretati na dnevne vožnje. Stvar je osobnog stila koliko ćete precizan plan imati, a koliko ćete dati cesti da odabire put. Ako ste u stisci s vremenom, jednostavnije će biti ako imate zacrtana odredišta… Ako nešto budete morali i preskočiti, nema veze. Kada vam se neko mjesto (grad, država, planina) sviđa, i bolje je da ostavite nešto za drugi put, da se imate razloga vratiti.

Veliki gradovi nisu previše zahvalni za roadtripanje – zbog gužve na ulazima u gradove, parkinga i toga što ih nećete okusiti kako spada ako samo proletite kroz njih. Zato Venecija, Milano, Firenca ili Rim (pogotovo Rim) mogu biti putovanje za sebe… ili onaj razlog da se vratite.

I gradići i poznatija sela, nemojte se razočarati, pretrpani su turistima i isto ćete imati muke s parkiranjem. O-ba-ve-zno plaćajte parking, provjerite kojom su bojom ucrtana parkirna mjesta za lokalce i kada ste blizu odredišta - ugasite Googleove karte. Dobro će vas navigirati, ali imaju sklonost dovesti vas nasred glavnog trga, gdje se naravno ne smijete voziti. I nikome neće biti simpatično što ste se izgubili, nećete imati ni priliku objasniti da ste se samo okretali metar iza znaka Centro storico, samo će vas koji mjesec kasnije čekati čestitka u poštanskom sandučiću. Eto, zato radije pratite oznake na cesti… i preventivno skinite prezime sa sandučića.

Ista je stvar s ograničenjem brzine na autocestama, Talijani će vas nervozno pretjecati i osjećat ćete se kao da gmižete, ali ne dajte se navući. Kazne su od četrdeset eura za prekoračenje od samo 10 km/h, do više od osamsto eura za prekoračenje veće od šezdeset km/h. Zato tempomat na 130 i živce u mod „godišnji“.

Ovo je 5 izvrsnih ruta koje možete prilagoditi svojim interesima, ali možete ih i kombinirati ili spojiti u jednu veliku .

1. Sjeverna Italija – gradovi i Alpe

Ako krenete od Venecije prema zapadu, svakih pedeset kilometara stižete u novi grad: Padovu, Veronu, Bresciu, Bergamo i Milano. Iznad te linije planinsko je područje i područje prekrasnih nacionalnih parkova, pa ako vas više zanima pješačenje u Dolomitima nego visoka milanska visoka moda i kulturne znamenitosti, siđite s autoceste nakon Verone, obiđite poznato jezero Lago di Garda i uputite se na sjever prema Tridentu i Bolzanu.

Što ste sjevernije, panorame, mirisi kuhinje, pa i imena naselja sve će vas više podsjećati na Austriju. Možete odabrati i vertikalu od doline Anholtzertal do Verone i napraviti džep preko Modene do Bologne pa se preko Ferare uputiti nazad na sjever. Između Julijine dojke ulaštene od dodira, Ferrarijeva muzeja, Olimpijskoga sela i bazilike sv. Ante Padovanskg… sami ćete morati odabrati što vam je važnije vidjeti.

2. Sjeverna Italija – rivijera od Genove do Livorna

Iz Ligurskoga mora dramatično se izdižu Apenini, pa ovaj kraj obiluje impresivnim slikama mjestašaca na gudurama i divljeg tamnoplavog mora, iznad kojih se nadvija crna šumovita planina. Ako ste voljeli jedan lučki grad, iznova ćete ga nalaziti u svim drugim lučkim gradovima, njihovoj užurbanosti, jarbolima, šarenilu života i mirisu nafte pomiješanom s mirisom svježe ribe.

Ogromna Genova u koju se spuštate kao po toboganu, šarmantna brdovita La Spezia duboko uglavljena u svoj zaljev ili Livorno, u kojem se turisti nekako sasvim izgube, utažit će vam žeđ za lukama. Dvadesetak kilometara od Genove niz obalu posjetite Portofino, a nadomak La Spezije Portovenere s impresivnim zidinama uz samo more i visokim, ali uskim zgradama koje izgledaju kao da ih je nacrtalo dijete. Selo Bassia, na vrhu brda iznad La Spezije ima spektakularni pogled zbog kojeg se isplati skrenuti s rute.

3. Središnja Italija – Toskana i Val D’Orcia

Toskana je prekrasna sa svojim pitomim brežuljcima po čijim su vrhovima popikani stoljetni čempresi, osamljenim imanjima i vilama daleko od ceste i utvrđenim gradićima navrh brda. Odlična je za roadtrip jer autocestu ne morate vidjeti danima, pa ćete u vožnji kroz krajolik s razglednica posebno uživati. Idealno bi bilo da nađete smještaj negdje u blizini Siene, pa će vam sva mjesta koja morate vidjeti biti na sličnoj – i maloj - udaljenosti.

Ako posjećujete Firencu i nemate puno vremena, prošećite Ponte Vecchiom, pogledajte katedralu, ali nemojte gubiti vrijeme na višesatno čekanje u redu da biste vidjeli Davida. Radije šećite ulicama da osjetite atmosferu ovog grada i pronađite kakvu tradicionalnu tavernu iz koje ćete promatrati turiste.

Posjetite mjesto Lucca, slikajte se pored kosog tornja u Pisi (i pokušajte ne uhvatiti stotine turista koji rade isto), posjetite slikoviti San Giminiano ukrašen brojnim tornjevima i istražite Sienu, nestvarno lijepu u crvenoj cigli. Odmorite se na amfiteatralnom nakošenom glavnom trgu, Piazza del Campo, uspnite se na toranj za fantastičnu perspektivu i prizalogajite u nekom od restorančića s izvrsnom hranom.

Val D’Orcia posebno je zaštićeno područje južno od Siene, UNESCO-ova svjetska baština, i vjerojatno je slika koju imate u glavi kad zamišljate Toskanu nastala baš tamo. Montepulciano, Pienza i Montalcino utvrđena mjestašca poput otoka u moru pitomih zelenih brežuljaka komadić su povijesti u kojem se možete izgubiti.

Svako ćete mjesto obići vrlo brzo, pa ne oklijevajte ostati dulje ako vam se neki od gradića posebno sviđa. Sabijeni unutar svojih zidina, svako od ovih mjesta ima zanimljiv kontrast hladnih kamenih utvrda u visini i, na razini ulice, veselu razigranost: kafići, restorančići i suvenirnice s tradicionalnim suknima, kožom, sirom i vinom. U dolini Orcije nalazi se scenična Strada di Valdoresi koja vodi do Monticchiella. U Toskani ćete izvrsno jesti u agriturismima koji uz domaću ili domaći hranu s modernim twistom nude izvrsna vina, pa i kućno craft pivo.

4. Južna Italija - (Rim) - Napulj - Reggio Calabria

Ako vozite sa sjevera prema Napulju, ostanite nekoliko dana u Rimu jer je šteta da ste ovdje i ne posjetite ga. Isto vrijedi i za Napulj, ali možete mu dati jedan dan. Posjetite Amalfi, Sorrento i Salerno, a možete predahnuti i na lijepim plažama Positanu. Obavezno obiđite Vezuv i Pompeje i pokušajte doći rano, prije većine turista, za intimniji doživljaj. Nastavite prema jugu kroz slikovita mjestašca uz Tirensko more do Reggia Calabrija ili odaberite jedan od četiri nacionalna parka uz koje prolazite da skratite dugu vožnju i protegnete noge.

Reggio Calabria je grad na samom vrhu čizme Apeninskoga poluotoka i "biser Jonskoga mora" koji Mesinski tjesnac odvaja od Sicilije. Reggio Calabria privlači svojom ogromnom povijesnom i umjetničkom baštinom povezanom s Magna Graecia i stoljetnom kulinarskom tradicijom, pa vam ni želudac ni oči neće ostati gladni.

5. Sicilija - obalni krug

Ako dolazite s kopna prva će vam stanica na Siciliji biti Mesina. Velikim gradovima Palermu i Cataniji posvetite po dva dana, a u jednom danu možete obići i nekoliko manjih mjesta. U sedam dana stići ćete kvalitetno istražiti ovaj čudesni otok. Možete napraviti puni krug po obali, a možete i presjeći otok autocestom koja povezuje dva najveća grada, ako vam nije žao ostaviti sjeverozapadni dio obale neistraženim.

Na putu od Mesine prema Cataniji posjetite Taormino i Etnu. Nastavite do Sirakuze, a ako imate viška vremena posvetite ga obilasku gradića u zaleđu zaljeva Noto. Sljedeće vam je odredište Agrigento koji je najpoznatiji po Dolini hramova i magičnim klifovima koji se poput stepenica obrušavaju u more - Scala dei Turchi. Potom stanite u Marsali, a iz nje krenite za Selinunte, značajan arheološki park na južnoj obali Sicilije.

Na putu vam je i Trapani koji je velik, ali da obiđete staru jezgru bit će vam dovoljno jedno jutro. Kako se približavate se Palermu, nemojte žuriti, nego stanite u Monrealeu, Segesti, još jednom arheološkom nalazištu i Ericeu, koji je navrh brda i ima divan pogled. Istražujte Palermo dva dana i onda se zaputite prema istoku do šarmantnoga grada Cefalu koi ima divne plaže i prekrasan pogled na Liparske otoke. Do Mesine imate manje od dva sata vožnje, a zadnju stanku na Siciliji možete napraviti kod svjetionika Faro di Capo d'Orlando.
 

Veliki planovi: Najveći otok Mediterana uskoro bi mostom mogao biti povezan s kopnom Ragusa, Sicilija - 8 Cannoli - 4 +0 Sicilija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju