Kad pričamo o gradovima kojima protječu kanali, na pamet prvo svima pada Venecija. Odmah iza nje većina bi spomenula Amsterdam, a posljednjih godina, silno je popularan postao belgijski Brugge. Ipak, i mnogi drugi gradovi starog kontinenta leže na kanalima, pa provjerimo koji su to točno gradovi...

Sankt Peterburg

Za početak, idemo u Rusiju. Najsjeverniji grad na planeti koji se može pohvaliti s više od milijun žitelja, vožnju kanalima, zbog iznimno niskih temperatura, neće vam ponuditi u zimi. No, ukoliko se odlučite na proljetni city break, grad možete polagano razgledavati i s pramca nekog broda. Ovaj grad krasi ukupno više od 300 kilometara kanala rijeke Neve, ali i nevjerojatnih 800 mostova, od kojih neki premošćuju i Zimski kanal, kojim se svakako isplati provozati.

Hamburg

Iako broji veći broj kanala od Amsterdama, ali i Venecije, Hamburg svakako nije jedan od gradova koji vam padnu na pamet kad pričamo o gradovima na kanalima. No, kako se ipak radi o trećoj najvećoj europskoj luci, i ovdje se svašta isplati vidjeti, a posebno vrijedi obilazak četvrti Speicherstadt, nekada poznatoj po nebrojenim skladištima, koja je u međuvremenu zaslužila mjesto i na UNESCO – ovom popisu Svjetske baštine.

Birmingham

I stanovnici ovog engleskog grada vole se pohvaliti kako imaju više kanala od Venecije. Za grad ste posebno mogli čuti zadnjih godina, s obzirom kako je ovdje smještena radnja izvrsne serije Peaky Blinders, ali bome tu su svakako i kanali, i to njih više od 160 kilometara

Stockholm

Razasut na 14 otoka, glavni grad Švedske povezuje više od 50 mostova. Uostalom, tome u prilog govori i činjenica kako je originalni naziv štokholmskog starog grada bio „grad između otoka“. Unatoč tome što je smješten u samom centru, nama teško izgovorivi Djurgardsbrunnskanalen kanal jedan je od najtiših i najpitoresknijih u gradu.

Kopenhagen

Slavan po svojim šarenim kućama i starim brodovima, Nyhavn je pomorski dio glavnog grada Kraljevine Danske. Radi se o turističkoj lokaciji koja kroz povijest nije uvijek bila tako romantična, ali vožnja tamošnjim kanalima, trebala bi vašu bolju polovicu ostaviti bez riječi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju