Brdski park Wilhelmshöhe jedinstven je u svijetu. Sa svojih 2,4 četvorna kilometra iznad Kassela u Njemačkoj najveći je brdski parkom u Europi – veličine poput našeg otoka Koločepa. Gradio se čak 150 godina, a prije pet godina upisan je na popis svjetske baštine u Europi. No taj primjer ideala apsolutističke monarhije te estetike baroka i romantizma s velebnom fontanom nije jedini razlog zašto posjetitelji dolaze u Kassel.

Zahvaljujući izložbi Documenta koja se u Kasselu održava svakih pet godina, ovaj je njemački grad postao središtem svjetske suvremene umjetnosti, a privuće i do milijun posjetitelja. 

Documenta je prvi put održana 1955., a broj posjetitelja stalno raste. Budući da je na njoj moguće vidjeti sve, svašta i svakoga, postala je jedan od zaštitnih znakova grada, a traje sto dana.

Zauzima se za otvorenost, slobodu i eksperimentiranje u umjetnosti te avangardu. Ako želite znati u kojem smjeru se kreće međunarodna svjetska moderna umjetnost, posjetite Kassel u vrijeme documente. Sljedeća je na redu 2022. godine. Umjetnost će tada, kao i svakih pet godina, biti posvuda: u crkvama, kazalištima, po ulicama, muzeju Friedericianum i u Dvorani documenta.

Kassel - 2 Kassel - 2 (Foto: Getty Images)

Kassel je i mjesto brojnih jedinstvenih primjeraka iz 50-ih godina prošlog stoljeća, koji su postali i ostali spomenici kulture. Od tradicija, ona kazališna je jedna od najbogatijih u Njemačkoj, a diviti se možete i muzejima poput dvorca Wilhelsmhöhe, u kojem se nalazi čuvena zbirka Rembrandtovih djela. Cijeli grad je zapravo jedan univerzum umjetničkih djela, modernih i starijih.

Kassel je grad u kojem se umjetnost ostvarila na različite načine, pa i kroz književnost. Sigurno ste kao dijete uživali u Snjeguljici i sedam patuljaka i Crvenkapici. Upravo su u Kasselu živjela najpoznatija braća književnici, Wilhelm i Jacob Grimm. Oni su u Kasselu stvarali skoro 30 godina i tu napisali najveći dio svoje poznate zbirke bajki. Svijet braće Grimm moguće je u ovom gradu i pobliže upoznati u Grimm Weltu. Centar obuhvaća glazbu, filmove i raznu multimediju kroz koju svim uzrastima približava kreativni svijet braće Grimm, baš kao i ljetni Festival braće Grimm. 


Osim Romantične ceste, Njemačkom prolazi i bajkovita cesta. Njemačka cesta bajki proteže se od grada Hanau u središnjoj Njemačkoj, sve do Bremena. Put kojim vodi ima veze s braćom Grimm, s mjestima u kojima su živjeli i radili te mjesta koja su povezana s bajkama koje su pisali.

U Hanau su rođeni, a u Marburgu, Göttingenu, Berlinu, Steinau an der Straβe i Kasselu su živjeli i stvarali. Ostavili su traga, kao i njihov brat, slikar Emil i na brojnim drugim mjestima. Njemačka cesta bajki vodi njihovim putem i putem njihovih bajki, a Kasselu je pripalo počasno mjesto na ovoj zanimljivoj cesti. 

Podvodni vojni muzej u Jordanu - 1 Zanimljivosti Tenkovi na dnu mora: Vojna vozila koja će izbliza moći vidjeti samo rijetki

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju