Stadion Panathenaic poznat je i pod imenom Kallimarmaro, što bi u prijevodu značilo „prekrasni mramor“. Riječ je o grčkom stadionu originalno podignutom u Atenu u 6. stoljeću prije Krista, a jedinstven je u svijetu jer je jedini stadion u potpunosti izgrađen od mramora. Čak i sama riječ stadion dolazi od grčke mjerne jedinice za duljinu koja je iznosila oko 185 metara, koliko je bila dugačka i staza.

U svoj vrijeme bio je to raskošan stadion na kojem su gledatelji imali priliku uživati kao nitko drugi u svijetu. Sjedili su u mramoru i promatrali spektakl koji se odvijao na bogato ukrašenom stadionu prepunom mramornih skulptura, kao u kazalištu. Stadion je i danas upečatljiv i po svom obliku koji nalikuje obliku potkove.

Tijekom 4. stoljeća postajao je sve zapušteniji (i napušteniji) dok konačno posve nije pao u zaborav. Tek 1869. godine je ponovno vraćen u funkciju zahvaljujući marljivom radu arheologa koji se njime intenzivno bavili. Već iduće godine, 1870., ovdje su ponovno održane tzv. Zappas Olimpijske igre. Održavale su se do 1875. godine, kada je stadion ponovno uređen.

Ovdje su potom u ljeto 1896. godine održane prve moderne Olimpijske igre. Točnije, održana je ceremonija otvaranja i zatvaranja OI, te su se ovdje održala četiri natjecanja.

U antičko doba imao je kapacitet od čak 50 000 mjesta, a nakon preuređenja doživio je i rekordan broj posjeta kada je 1968. godine na košarkašku utakmicu između Atene i češkog USK Praha došlo čak 80 000 gledatelja.

Danas se ovdje održavaju završne utrke maratona koji se odvija svakog studenog na relaciji Marathon-Atena. Na stadionu se redovito priređuju ljetni koncerti, a čak i ako nema događanja, isplati se posjetiti ga i na trenutak postati dio povijesti koja se ovdje piše tisućljećima.

Rajske plaže, fina hrana: Koji je grčki otok najbolji odabir za putovanje? Zakintos, Grčka Krf Paros, Grčka +2 Paros, Grčka

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju