Ako ste se zaputili u Burgas, grad na bugarskoj obali i najzapadniju točku Crnog mora, onda na svoj popis odmah stavite otok Svetu Anastaziju do koje vam iz Burgasa treba samo pola sata vožnje brodom. O čemu je riječ?

Gdje je smješten otok Sveta Anastazija?

Na istočnom dijelu Bugarske, u Bugarskom zaljevu, na obali Crnog mora smjestio se grad Burgas. Preko puta njega, u Crnom moru smjestio se otok Sveta Anastazija. Do njega vam treba samo pola sata brodom, pa jedno popodne svoje bugarske avanture rezervirajte za ovaj otočić.

Po čemu je poseban?

Otok Svete Anastazije obavijen je velom tajni, legendi, ali i obilježen zanimljivom poviješću. Riječ je o otoku vulkanskog podrijetla, visokom od 12 do 17 metara. Na njemu se nalaze ostaci samostana i crkva, koji datiraju u 14./15. stoljeće, a otok su nakon toga nekoliko puta napali pirati. Smatra se da je prvi put naseljen između 4. i 6. stoljeća, a zove ga još i bugarskim Alcatrazom budući da je jedno vrijeme u 20. stoljeću služio kao zatvorski otok. Nakon zatvora obilježila ga je ljubav boema koji su ga često posjećivali, a ovdje su snimani i neki poznati bugarski filmovi. Danas se na otoku nalaze ostaci samostana, crkva, muzej, restoran i kafić u kojem možete osjetiti okus otoka.

Legende koje su ga obilježile

Jedna od poznatijih legendi govori o gusarima koji su napadali otok, a jednom ih je prilikom zaštitnica otoka Sveta Anastazija odlučila u tome spriječiti. Preplašeni redovnici molili su je za pomoć, a njihove su molitve uslišane. Sveta Anastazija poslala je veliko nevrijeme koje je uništilo gusarski brod. Brod je ostao smrznut u blizini obale, na što upućuje neobična formacija kamenja. Još neke legende govore o tome da su čak i Vikinzi stigli do Anastazije, a neki vjeruju i da se na otoku nalaze i dvije tamnice koje skrivaju mnoge tajne i kojima nije moguće pronaći ulaz.

Kako doći na otok?

Do otoka možete doći iz Burgasa brodom koji se, naravno, zove Anastazija. Detaljnije informacije o tom prijevozu pogledajte ovdje.

Na otoku postoji „Lekarna“. Nastala je prema pričama o Anastaziji koja je bila poznati iscjelitelj i lječitelj raznih bolesti pomoću bilja. U „Lekarni“ možete popiti fini aromatični čaj ili kupiti bilje i proizvode od bilja tipičnog za ovo podneblje. Na otoku možete jesti, ali i prespavati, a katkad svjedočiti i romantičnom vjenčanju.

Više o otoku, njegovom životu i povijesti saznati možete u tamošnjem muzeju, a sve o ponudi otoka pogledajte na službenoj web stranici otoka Svete Anastazije. Burgas je od glavnog grada Bugarske udaljen malo manje od 400 kilometara, a najisplativija je opcija vlak.  

Smještaj, hrana i zabava: 5 destinacija na kojima ćete potrošiti manje od 200 kuna na dan Budimpešta Grčka Lefkada +1 Atena - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju