Kad ste turist vjerojatno birate između Rima, predivne Firence, kanalima ispresijecane Venecije ili možda autentične Sicilije. No, gdje se na odmor u Italiji odlučuju sami Talijani? Idu li i oni u ova razvikana mjesta ili ipak traže nešto drugo? Odgovore donosimo u priči objavljenoj na portalu CNBC.

Apulija, regija na peti „Čizme“, omiljeno je odredište travel blogerice Marine Cacciapuoti, koja uređuje web stranicu „Italy Segreta“ sa savjetima za putovanja. Ovu regiju voli posjećivati u proljeće, kada, kako sama kaže, „može doživjeti dogodovštine s lokalnim stanovništvom“. „Radi se o regiji farmera, tradicije i jednostavnosti u kojoj se mora uživati polako“, pojasnila je za CNBC.

Istu regiju također, rado obilazi i Diletta Giorgolo, rimska agentica za nekretnine, koja Apuliju posjećuje ponajviše zbog plaža i izvanrednih malih gradova. Svibanj, lipanj, rujan i listopad za nju su idealno vrijeme za posjet ovoj regiji, jer je tad vrijeme toplo, a plaže prazne. Što se tiče gastronomskih preporuka, savjetuje da odete u restoran Alex u Lecceu.

Ipak, Diletta voli i zimski odmor, a u tom slučaju preporuča posjet Dolomitima, posebno skijaškim područjima poput Cortine d'Ampezzo i Corvare. „Skijala sam u većini alpskih zemalja, uključujući i Švicarsku, ali Dolomiti imaju čudesniji krajolik, a i hrana je definitivno bolja“ – rekla je. Odlazak u Cortinu preporučuje i u ljeti, zbog predivnih pješačkih staza, a kad je riječ o hrani, smatra kako ne možete pogriješiti s obiteljski vođenim restoranom Beppe Sello.

Marie Louise Scio, vlasnica prekrasnog hotela Il Pellicano s dugom tradicijom na toskanskoj obali, preporuča pak posjet nekim manje poznatim gradovima, kao što je Vicenza, koja se nalazi na sat vremena vožnje zapadno od Venecije. „Grad je sjajan, a poznat je i po nadimku „Paladijev grad“, s obzirom da je ogroman broj zgrada projektirao veliki graditelj Andrea Palladio“.

Dakle, ako ste već vidjeli poznatije Veneciju i Veronu, možda je i vrijeme da u blizini posjetite i treći grad na „V“ – Vicenzu. U svakom slučaju, postoji još nekoliko preporuka – nerazvikana Umbrija, Torino i njegova okolica, toskanski grad Lucca... Čini nam se kao i uvijek – s Italijom je nemoguće pogriješiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju