Citystars laguna u Sharm el-Sheikhu u Egiptu smatra se najvećim bazenom na svijetu. Riječ je zapravo o umjetnoj laguni koja se proteže na nevjerojatnih 9,68 hektara u sklopu istoimenog hotelskog kompleksa usred pustinje, a koja je zavedena i kao rekorderka u prestižnoj Guinnessovoj knjizi.

Bazen je toliko velik da u njemu možete plivati, roniti, voziti kajak, pa čak i jedriti.

Citystars laguna, Egipat Citystars laguna, Egipat (Foto: Guliver)

Napravljen je zahvaljujući patentiranoj tehnologiji američke tvrtke Crystal Lagoons i njezina osnivača Fernanda Fischmanna, koja omogućava izgradnju bazena neograničene veličine bez obzira na lokaciju te održavanje uz relativno male troškove.

Među turistima iznimno je popularan i San Alfonso del Mar u Čileu, koji je prethodno nosio titulu najveće umjetne lagune na svijetu, a koju je napravila ista tvrtka. Ovaj monumentalni bazen dug 1013 metara prostire se na oko osam hektara u privatnom odmaralištu u Algarrobu.

Bazen je ispunjen s 250 milijuna litara morske vode iz Tihog oceana koja se filtrira prije ulijevanja. Na nekim dijelovima dubok je čak 3,5 metara.

Najveća umjetna laguna u Sjedinjenim Američkim Državama je Lago Mar u Texsas Cityju, koja se prostire na oko 4,8 hektara.

Crystal Lagoons gradi umjetne bazene diljem svijeta s više od 40 projekata u planu. Njihove čarobne tirkizne oaze mogu se vidjeti od Malte preko Dubaija do Tajlanda.

 

Prošle godine započeta je gradnja umjetnog jezera Santa Rosalia u Costa Calidi u Španjolskoj, koje će se prostirati na 1,6 hektara te će biti najveće čudo Crystal Lagoona u Europi.

Bazen velik poput oceana: Osvježenje u kilometar širine i 3,5 metara dubine San Alfonso del Mar, Čile San Alfonso del Mar, Čile San Alfonso del Mar, Čile +3 San Alfonso del Mar u Čileu - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju