Tel Aviv je proglašen najskupljim gradom za život u 2021. godini prema mjerodavnom sustavu rangiranja odjela za istraživanje i analizu Economist grupe. Ovaj izraelski grad Economist Intelligence Unit (EIU) proglasio je najskupljim gradom zbog velikog porasta cijena i usluga uslijed inflacije.

Indeks svjetskih troškova života uključio je informacije za 50.000 roba i usluga iz 173 zemlje svijeta koje su prikupljene tijekom kolovoza i rujna ove godine. Cijene su u prosjeku porasle za 3,5 posto u lokalnoj valuti.

Prema podacima na internetskoj stranici Numbeo cijena pola kilograma kruha u Tel Avivu trenutno stoji 16,36 kuna, a litra mlijeka 12.91 kunu. Pola litra domaćeg piva u trgovini može se kupiti za 19.86 kuna, a u kafiću za oko 63 kune.

„Društvena ograničenja zbog pandemije koronavirusa poremetila su opskrbu robom, što je dovelo do nestašica i viših cijena,“ rekla je Upasana Dutt, voditeljica odjela za svjetske troškove života u EIU-u. „Jasno možemo vidjeti utjecaj u ovogodišnjem indeksu, pri čemu je rast cijena benzina posebno snažan,“ rekla je.

Tel Aviv se popeo na ljestvici za pet mjesta prema gore u posljednjih 12 mjeseci, a s trona je svrgao Pariz, Hong Kong i Zurich koji su prošle godine dijelili prvo mjesto ljestvice najskupljih gradova za život na svijetu.

Kako izgleda život u Tel Avivu i što raditi u hit gradu godine, pročitajte na sljedećem linku, a u nastavku doznajte kojih još 9 svjetskih ljepotana se našlo na vrhu ljestvice.



Glavni francuski grad ove se godine nalazi na drugom mjestu ljestvice zajedno sa Singaporeom, dok se Zurich i Hong Kong nalaze na četvrtom i petom mjestu. New York je šesti najskuplji grad na svijetu prema istraživanju Economist Intelligence Unita, Ženeva je sedma, Kopenhagen je osmi, a Los Angeles i Osaka zaokružuju top 10 ljestvicu.

Istraživanje o najskupljim gradovima svijeta EIU provodi već tri desetljeća. Više o njihovoj analizi pronađite na službenim internetskim stranicama.

10 najskupljih gradova za život u 2021. godini:

1. Tel Aviv, Izrael
2. Pariz, Francuska, France
2. Singapore
4. Zurich, Švicarska
5. Hong Kong
6. New York City, SAD
7. Ženeva, Švicarska
8. Kopenhagen, Danska
9. Los Angeles, SAD
10. Osaka, Japanc

A zašto je 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju