Muzeji imaju poseban značaj u današnjem društvu, otključavajući fascinantne tajne o prošlosti i zasljepljujući nas umjetnošću i informacijama koji izazivaju strahopoštovanje. Veliki muzeji posvećeni umjetnosti, drevnoj povijesti, znanosti, prirodi i tehnologiji postoje u velikim gradovima diljem svijeta, a mnogi od njih privlače milijune posjetitelja svake godine. Zašto je to tako i koji su najposjećeniji, doznajte u sljedećim redovima...

Louvre (Pariz)

Smješten u centru grada, Louvre je vrlo vjerojatno najpoznatiji muzej na svijetu. Broj posjetitelja impresivno je visok i svake godine doseže gotovo 10 milijuna. Dom je goleme i opsežne zbirke umjetnina, koja obuhvaća razdoblje od antike pa sve do modernizma i dalje. Znamenitosti Louvrea uključuju nezaobilaznu i zagonetno nasmiješenu Mona Lisu Leonarda da Vincija, sliku „Sloboda koja predvodi narod“ Eugenea Delacroixa, kao i starogrčku skulpturu Milske Venere.

Mona Lisa Mona Lisa (Foto: Profimedia)

MoMA (New York)

Njujorški Muzej moderne umjetnosti (MoMA) svake godine privuče oko 7 milijuna ljudi, što ga čini jednim od najposjećenijih muzeja na svijetu. MoMA čuva neke od najboljih primjera moderne umjetnosti, raspoređenih na šest katova galerije. Ako ste u nedostatku vremena, stručnjaci preporučuju da navratite do „Zvjezdane noći“ Vincenta van Gogha, „Lopoča“ Claudea Moneta ili djela Jacksona Pollocka.

Metropolitan (New York)

Muzej Metropolitan čuva ogromnu banku blaga koja obuhvaća razdoblje od 6 tisuća godina. To uključuje staroegipatske mumije, grčke i rimske skulpture, istočnoazijske artefakte i renesansna remek-djela. Možda je to razlog zašto gotovo 3 milijuna posjetitelja prođe kroz njegova vrata svake godine. Ono što morate vidjeti jest bogata zbirka Vermeerovih slika, kao i rekonstrukcija egipatskog hrama Dendur.

Metropolitan Metropolitan (Foto: Shutterstock)

Vatikanski muzeji (Vatikan, Rim)

Vatikanski muzeji u Rimu dom su umjetnina koje je Katolička crkva sakupila tijekom svojih najistaknutijih stoljeća moći. Gotovo 7 milijuna turista posjeti Vatikanske muzeje svake godine, uživajući u impresivnoj paleti svjetski poznate umjetnosti. Neke od atrakcija koje morate vidjeti u Vatikanskom muzeju su jest nadaleko poznata Michelangelova Sikstinska kapela, ali i četiri Rafaelove sobe. Spremite se samo na – veliku gužvu.

Britanski muzej (London)

U Britanskom muzeju u Londonu pronaći ćete povijesne artefakte iz cijeloga svijeta. Neki od njihovih artefakata imaju kompliciranu pozadinsku priču, budući da su opljačkani tijekom kolonijalne povijesti Britanskog Carstva. Među neprocjenjivim blagom nalaze se egipatske mumije, rezbareni skulpturalni reljefi iz antičke Grčke, zlatno blago iz Perzije i japanski samurajski oklopi iz 16. do 18. stoljeća. Broj posjetitelja ovdje je u prosjeku impresivnih 6,8 milijuna godišnje.

"Mađarski Louvre": Mjesto koje ljubitelji umjetnosti ne smiju zaobići u Budimpešti Muzej u Budimpešti - 5 Muzej u Budimpešti - 4 Muzej u Budimpešti - 3 +1 Muzej u Budimpešti - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju