Jeste li već bili na najpoznatijem slovenskom slapu, koji je inspirirao i slavne pjesnike Franca Prešerena i Valentina Vodnika? Nalazi se na sjeverozapadu Slovenije, pod okriljem moćnog Triglava, u blizini Bohinjskog jezera. 

Slap Savica jedna je od najpopularnijih i najljepših slovenskih atrakcija. Visok je 78 metara i slijeva se iz tzv. Crnog jezera, jednog od sedam jezera doline Triglava.

Prizor je impresivan, naročito u proljeće kada se otapa snijeg pa slap nabuja. Stoga mnogi upravo tada dolaze ovdje uživati u alpskom ugođaju i smaragdno zelenoj oazi.

Kako do Slavice?

Do slapa možete lako doći javnim prijevozom od jezera Bled, ili vlakom iz Ljubljane. Tijekom ljeta iz Bohinjske Bistrice voze hop-on i hop-off busevi koji će vas provesti kroz pitoreskna sela Bohinjskog jezera i ostaviti vas na parkingu kod slapa Savica. Do njega možete doći i vlastitim automobilom. 

Tamo se nalazi predivan planinarski dom s terasom i klupama na kojima možete uživati, pojesti, popiti… Odande počinje planinarska staza koja će vas za 20-25 minuta laganog hoda dovesti do slapova. Ulaz se plaća, a putem ćete naići na malu kolibicu u kojoj možete kupiti karte (i sladoled).

Također, prijeći ćete predivan kameni most i mnogo stepenica. Imat ćete mogućnost piknika na livadi, odmora na klupama, i naravno – uživanja u pogledu na slapove iz drvenog paviljona.

Staza se otvara u svibnju, stoga slobodno počnite planirati svoju slovensku avanturu.

Slavica i Bohinjsko jezero

Slap Savica tvori potok Savicu koja teče sve do Bohinjskog jezera u Nacionalnom parku Triglav. Udaljenost između slapa i jezera je malena. Autom će vam trebati svega 10 minuta vožnje od parkinga kod slapa do mjesta Ukanc kraj jezera. Ondje ćete pronaći brojne apartmane, hiže i mjesto za kampiranje gdje možete provesti ostatak dana ili vikenda.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju