Španjolska asfaltna zmija zvana Sa Calobra jedna je od najatraktivnijih cesti u državi. Dugačka je 13 kilometara, a ono što ju odlikuje vjerojatno već po nadimku pretpostavljate – njezin vijugavi oblik sa zavojima nalik završecima ukosnica.

Neki ju opisuju i kao špagete koje su se raspale po podu, no nama ipak djeluje malo urednije od toga. Kako bilo, Sa Calobra dobila je ime po istoimenom selu na sjeveru Mallorce. Priobalno selo inače je popularna destinacija do koje se dolazi upravo ovom zmijolikom cestom, a posebno ju vole biciklisti.

Cestu otvorenu 1933. godine osmislio je talijansko-španjolski inženjer Antonio Parietti. Po svemu sudeći, očito je stvarno jako volio osmišljavati zavoje i izbjegavao koristiti tunele. Najpoznatiji zavoj je tzv. Kravata, na kojem se cesta zakreće za 270 stupnjeva i prolazi sama ispod sebe. Po imenu je prilično očito što je inspiriralo arhitekta na ovaj potez.

Iako ju je Parietti osmislio kao atrakciju koja će ujedno privući turiste, s vremenom je cesta proglašena za malo remek-djelo, „najbliže što je itko došao savršenoj cesti za motosport“.

Vožnja po njoj nije uvijek med i mlijeko: ljeti ovdje zna biti prometnije, put preko 50 ogromnih zavoja može biti zeznut izazov u mraku ili za vrijeme kiše, a na nekim mjestima cesta je tako uska da se jedva mogu mimoići dva auta. Kada vladaju „normalni“ uvjeti, cestu koja vodi do obale prijeći ćete za najviše pola sata. Vrijedi vremena. 😉

Cesta prati padine Coll del Reis, koji su dio planine Serra de Tramuntana. Njezine prirodne ljepote dovele su je do UNESCO-ove liste svjetske baštine, a vjerujte da je ova impresivna cesta tek mali dio prekrasnog panoramskog pogleda koji vas čeka s gotovo 700 metara nadmorske visine. A tek kad stignete do pješčane plaže pod stijenama…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju