U potrazi ste za finom hranom i put vas uskoro vodi u Francusku? Osim što idete u zemlju gdje možete jesti dobro na svakom uglu, možda možete svratiti i na neki od ovdje nabrojenih food festivala. Prema opisu, teško da ćete požaliti, a svi predloženi odvijaju se tijekom proljeća i ljeta.

Festival divovskog omleta, Bessieres, Okcitanija (8. – 10. travnja)

Legenda kaže kako je festival divovskog omleta bio inspiriran Napoleonovim posjetom prenoćištu u blizini grada, gdje je pojeo tako ukusan omlet da je inzistirao da kuhar skuha jedan divovski za njegovu vojsku. Možda nema puno istine u priči, ali se u narodu primila, što je jedino bitno. Glavni događaj, na Uskrsni ponedjeljak (10. travnja), započinje razbijanjem 15 tisuća jaja, koja se zatim začine, umute i kuhaju u tavi od četiri metra postavljenoj na ogromnoj vatri. Iznenađujuće ukusan omlet, koji više liči na kajganu nakon što se promiješa, zatim se besplatno poslužuje za dvije tisuće posjetitelja festivala.

Internacionalni festival juhe, Lille (1. svibnja)

Četvrt Wazemmes u Lillu pravi je "melting pot" tijekom cijele godine, sa svojom tržnicom koja nudi bezbrojne kuhinje iz cijelog svijeta – od latinoameričke do libanonske. Svakog proljeća susjedstvo se okuplja kako bi proslavilo svoju multikulturalnost uz Internacionalni festival juhe. Taj živahni festival održava se na tržnici i ima oko 60 različitih štandova koji nude juhe iz cijelog svijeta, kao i recepte koje su osmislile obitelji, dobrotvorne udruge i druge grupe. Najbolji osvaja zvjezdanu nagradu, La Louche d’Or, odnosno zlatnu kuhaču. Na festivalu veselja ne fali, pa ako se baš za Praznik rada zateknete u Lillu, neće vam ništa faliti.

Praznik dinja, Cavaillon, Provansa (sredina srpnja)

Ljeto u Provansi bilježi obilje ukusnog voća koje stiže na tržnice, ali ono s najviše pompe jest dinja Cavaillon. Ta sorta dinje uzgaja se u istoimenom gradu od 15. stoljeća, a povodom praznika posjetitelji odlaze na degustacije i obilaze farme proizvođača, izložbe i slično. U međuvremenu žiri nastavlja kušati razne dinje kako bi našao pobjedničkog proizvođača. Osim jedenja dinja, ključni događaj vikenda je trka 100 konja po ulicama.

Festival smokve, Sollies-Pont, Provansa (25. – 27. kolovoza)

Grad Sollies-Pont u Varskoj dolini Gapeau poznat je po voćnjacima smokava koji proizvedu oko 2500 tona voća svake godine i 75 posto ukupne berbe smokava u Francuskoj. Stabla uspijevaju uz izobilje sunca i vode iz rijeke Gapeau, dok su zaštićena 700 metara visokim Mont Coudonom. Žetva počinje svake godine u kolovozu, kada grad organizira veliku zabavu. Danju posjetitelji mogu pregledavati brojne štandove koji prodaju sve; od svježih smokava, uglavnom sorte Violette, kao i torte, džemove, likere i bezbroj provansalskih specijaliteta. Naravno, sve to prate i cjelodnevne zabave, svirke, plesovi…

5 gastroiskustava koje obavezno morate doživjeti u Parizu Pariz - 6 Moulin Rouge +0 Pariz

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju