Ako ste i vi dio tima „zbogom more, odoh u planine“, evo savršene destinacije za vas. Na jugu Makedonije, nedaleko od granice s Albanijom i Grčkom, prostire se na čak 17 000 hektara predivan Nacionalni park Pelister.

Bilo je to ujedno i prvo makedonsko zaštićeno prirodno dobro, a nacionalnim parkom proglašeno je 1947. godine. Osim po vrhovima Baba planine koji prelaze 2 000 metara nadmorske visine, najpoznatiji je po tzv. kamenim rijekama i igličastom boru zvanom molik koji kao relikvija predstavlja fenomen Balkana. Neki smatraju kako je Pelister dobio ime upravo po ovom petlistnom boru, dok neki tvrde da je ipak dobio ime po grčkoj riječi za goluba, jer iz daljine nalikuje golubu u letu.

Ime je dobio po istoimenom najvišem vrhu Pelister koji nadgleda okolinu s 2600 metara nadmorske visine. Pogled puca na Prespansko jezero, planine Jablanicu, Galičicu i Kajmakčalan – poznatu planinu čije nas ime ne asocira na kajmak bez razloga. Ime je dobila upravo po lopovu imena Kajmak koji je ovdje skrivao sebe i svoje zlato.

No, vratimo se na Pelister – jeste li znali da on ima oči? Da, da, upravo su Pelisterove oči jedan od najčešće fotografiranih motiva. Riječ je o dva glacijalna jezera koja su međusobno udaljena svega dva kilometra i premda su malena, vrlo su upadljiva pa ih sigurno nećete promašiti.

Ovo je idealna destinacija za planinare i ljubitelje prirode, a postoje i uređene biciklističke staze. Također ćete pronaći tzv. Povijesni put ili cestu za Prvi svjetski rat, a čekaju vas i brojne pješačke (planinarske) staze s edukativnim sadržajem. Zimi je ovo odlična destinacija za ljubitelje skijanja.

Koje li slučajnosti, Pelister smješten je kraj Prespanskog tj. Ohridskog jezera i svega 15 kilometara od grada Bitole, pa će izlet u ovaj biser Makedonije valjati produžiti na više dana kako bi se obišle i neke druge ljepote. Realno, kada smo već krenuli na toliki put… Stvari treba obaviti kako spada ili nikako, zar ne?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju