Ledenjaci. Jednostavno, ledenjaci, tako glasi naziv velebnog nacionalnog parka na samom jugu Argentine, tik uz granicu s Čileom. Nacionalni park Los Glaciares obuhvaća pustinju leda, planina i ledenjačkih jezera, a zbog svoje ljepote upisan je na UNESCO-v popis svjetske baštine 1981. godine.

Riječ je o najvećem nacionalnom parku u državi, a u svojih više od 7 000 kilometara kvadratnih površine obuhvatio je čak 47 velikih i 200 manjih ledenjaka. Neki od njih su među rijetkim ledenjacima u svijetu koji ne nestaju – štoviše, rastu. Najveći ledenjak zove se Uppsala i dugačak je čak 48 kilometara.

Još jedna neobična specifičnost ovih ledenjaka jest ta da, za razliku od mnogih drugih u svijetu, ne nastaju na 2 500 metara nadmorske visine, već mnogo ranije, na oko 1 500 metara visine. Ljubitelji visina penju se na 3 375 metara visok vrh Fitz Roy s kojeg se pruža spektakularan pogled na najpoznatiji ledenjak Perito Moreno. Sam vrh dobio je naziv po kapetanu na čijem je brodu ovdje u 19. stoljeću doplovio glavom i bradom – Charles Darwin.

Nacionalni park Los Glaciares poznat je po brojnim vrstama ptica: labudovima, patkama, guskama, plamencima i andskim kondorima, pa ovo mjesto privlači brojne promatrače ptica i fotografe. Trećina parka nalazi se pod ledom, pa tako postoje i „normalna“ područja kao što su predivne patagonijske stepe i brojne guste šume kroz koje možete šetati. A šetnju je najbolje započeti od malog sela El Calafate na obalama jezera Argentino, okruženog stoljetnim šumama i mnoštvom potočića.

Svakako valja posjetiti i jezero Del Desierto kraj planine Fitz Roy, a posebna atrakcija – naročito za „naše ljude“ – bit će ranč Estancia Nibepo Aike. Na ovoj farmi za uzgoj ovaca čeka vas prava ruralna idila s predivnim pogledom na planine i restoranom. U drvenim kućicama s rustikalnim namještajem možete odmoriti od svega, a kada se poželite aktivnosti, tu su konji na kojima se možete upustiti u jahanje ogromnim prostranstvima, podno planinskih vrtova.

A zašto napominjemo da će ovo biti atrakcija za naše ljude? Jer je vlasnik ovog popularnog odmarališta hrvatski emigrant, pa već po švedskom stolu na kojem se nalaze pekmez i kolač od jabuke naslućujemo nešto poznato u predivnom nepoznatom…

Plavi raj koji zbunjuje znanstvenike: Jedinstvena pojava kojoj nitko ne zna uzrok Perito Moreno - 4 Perito Moreno - 3 Perito Moreno - 2 +1 Perito Moreno - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju